Explore
Also Available in:

Insecta „călugărița” are o vedere stereoscopică unică

de
tradus de Cristian Monea (Centrul De Studii Facerea Lumii)

Publicat: 29 mai 2018
praying-mantis

Noi oamenii avem doi ochi, adică viziune binoculară, pentru a vedea „profunzimea” sau o imagine tridimensională, numită stereoscopie. Cu un ochi, am avea doar o imagine bidimensională, dar cei doi ochi au două imagini ușor diferite. Din aceste diferențe, creierul calculează distanțele față de obiectele diferite, construind o imagine 3D.

Acum s-a dovedit că ochii mari de pe capul triunghiular al insectei “călugărița” din familia mantis, produc și stereoscopie. Acest lucru este util atunci când calculează dacă poate să-și captureze prada cu picioarele anterioare țepoase, rapide ca fulgerul.1

Cu toate acestea, stereoscopia călugăriței este foarte diferită de cea a oamenilor. În locul comparării a două imagini statice, călugărița compară felul în care cele două imagini se schimbă.2 În testele experimentale, călugărițele au avut uneori rezultate mai bune decât oamenii la aprecierea distanțelor față de obiectele în mișcare, atunci când cele două imagini aveau luminozități foarte diferite sau când imaginile erau neclare. Dar călugărițele nu pot judeca distanțele față de obiectele staționare, astfel că atacă doar prada în mișcare.

Ca și cea a oamenilor, stereoscopia călugăriței necesită procesare cerebrală. Dar această metodă trebuie să utilizeze o procesare computațională foarte eficientă, astfel încât să poată fi efectuată într-un creier mic de insectă. Creierul călugăriței are doar aproximativ un milion de neuroni, în timp ce creierul uman are aproximativ 100 de miliarde.

Referinţe

  1. Probabil că insectele nu sunt vii din punct de vedere biblic, în sensul nephesh chayyah (creaturi vii), ci sunt „roboți ai lui Dumnezeu”. Dar, după Cădere, călugărițele au fost cunoscute să mănânce nephesh chayyah, cum ar fi colibrii. Vedeți nephesh chayyāh creation.com/nephesh-chayyah. Înapoi la text.
  2. Nityananda, V. și alți cinci, A novel form of stereo vision in the praying mantis, Current Biology 28:1–6, 19 Februarie 2018 | doi:10.1016/j.cub.2018.01.012. Înapoi la text.