Explore
Also Available in:

Хто створив Бога?

Це нелогічне питання

Автор: д-р Дон Баттен (Dr Don Batten)
Перевод: Креацентр Планета Земля (creacenter.org)

7526-dominoЗображення доміно StockPhoto.com/LuisPortugal

Якщо Бог-Творець повинен бути створений творцем, то творцеві також потрібен творець, який потребує творця… Це як нескінченний ланцюг перекидних доміно, який неможливий. Таке питання є основним запереченням, яке атеїсти висувають, щоб виправдати свою невіру. Бертран Рассел (1872–1970), відомий британський філософ, у своєму впливовому есе «Чому я не християнин» висунув це в якості свого першого заперечення.1 Сьогоднішні атеїсти повторюють це заперечення, в тому числі Річард Докінз («Бог як ілюзія») і австралійський Філіп Адамс, який на Всесвітньому конгресі атеїстів 2010 року в Мельбурні, Австралія, сказав:

«Великим аргументом для Бога було те, що повинно бути творіння, початок… Але моє заперечення було простим. Якщо Бог був початком, хто почав Бога?»2

У Всесвіті був початок, і майже ніхто не сперечається про те, що закони термодинаміки вимагають цього: Всесвіт скорочується, і він не може скорочуватися завжди, або вінуже давно скоротився. Ніякі зірки не будуть як і раніше виробляти велику кількість енергії, і нас тут не буде.

Деякі вчені пропонували теорію про те, щоб один всесвіт породив інший, але знову ж таки, це не може бути нескінченною серією таких народжень і смертей, оскільки кожен цикл повинен мати менше енергії, ніж попередній, і якби це відбувалося протягом вічності, наступила б смерть всього існуючого.

Там повинен бути початок

Одним з найбільш усталених принципів логіки/науки/реальності є принцип причинності: те, що має початок, має достатню причину. Мета полягає не тому, що «все має причину», Бертран Рассел спотворював його. Ні, в принципі, все, що має початок, має достатню підставу. Скороминуща думка підтверджує це – те, що не мало початку, не потребує причини. Крім того, причина повинна бути достатньою або адекватною. «Ви були знайдені в капустяному полі» не є достатнім поясненням вашого існування.

Цей принцип причинно-наслідкового зв'язку настільки фундаментальний, що якби я сказав, що стілець, на якому ви сидите, просто з'явився без будь-якої причини, ви могли б обґрунтовано подумати, що мені потрібна психіатрична експертиза!

Сьогоднішні атеїсти, які люблять використовувати такі слова, як «раціональний», «розумний» і «науковий» в описі своїх переконань, вважають, що найбільший початок всього – початок Всесвіту – не мав ніякої причини! Деякі визнають, що це проблема, але вони стверджують, що слова «Бог зробив це» нічого не пояснюють, тому що тоді ви повинні пояснити, звідки з'явився Бог. Але чи дійсно це заперечення?

Яка повинна бути причина виникнення Всесвіту?

Причина виникнення Всесвіту повинна бути нематеріальною, тому що, якби причина була матеріальною/природною, вона підпорядковувалася б тим же законам розпаду, що і Всесвіт. Це означає, що у неї повинен був бути саме початок, і у вас знову та ж проблема, що і цикли народжень і смертей всесвітів. Таким чином, причина початку Всесвіту мала бути надприродною, тобто нематеріальною або духовною – причиною поза простору-матерії-часу. Такі підстави не підлягають закону тління і не будуть мати початок. Тобто, причиною мав бути вічний дух.

Крім того, причина виникнення Всесвіту повинна бути неймовірно потужною, сам розмір і енергія, видимі у Всесвіті, разом говорять про цю силу, повинна бути достатня причина.

Для мене це звучить як Бог Біблії. Біблія розкриває Творця Всесвіту як:

  • – Вічний.
Перше ніж гори народжені, і поки Ти витворив землю та світ, то від віку й до віку Ти Бог! (Псалом 89:2)
  • Всемогутній.
Твої, Господи, велич і міць, пишність, перемога і слава, адже в небесах і на землі – все Твоє. Твоє, Господи, царство. Ти над усім піднесений як Глава. Від Тебе багатство і слава, Ти – Володар всього. В руках Твоїх – сила і влада піднести і зміцнити все. (1 Хронік 29:11–12)
  • Дух (нематеріальний)
Бог є Дух, і ті, що Йому вклоняються, повинні в дусі та в правді вклонятись. (Івана 4:24)

Зверніть увагу, що Біблія говорить: «Спочатку Бог створив небеса і землю» (Буття 1:1). Тут Бог створив саме час. Тільки Той, Хто перебуває поза часом, тобто вічний або нескінченний, може зробити це.

Тепер, щоб запитати, звідки прийшов Той, Хто вічний, Хто не мав початку («Хто створив Бога?»),це все одно, що запитати: «На кому одружений холостяк?» Це ірраціональне питання.

Біблія відповідає дійсності, що не дивно, якщо врахувати, що вона стверджує, що її Автор – Сам Творець.

Два великих початки – без будь-якої причини!

Ті, хто відкидає Творця, повинні не тільки вірити в те, що матерія виникла без будь-якої причини, але і вірити в те, що саме життя виникло без вагомої причини.

Навіть найпростіше одноклітинне життя неймовірно складне. Проста бактерія сповнена немислимо складних молекулярних комплексів, які їй потрібні для життя.3 Клітині потрібно мінімум близько 400 різних життєво необхідних протеїнів.4 Як могли б ці білкові комплекси створити самі себе, навіть якщо б усі потрібні інгредієнти (20 різних амінокислот) вони могли зробити самі? Амінокислоти, часто тисячі з них, повинні бути пов'язані між собоюу правильному порядку для функціонування кожного білка.

Просто подумайте про один важливий комплекс, який копіює інструкції ДНК для створення кожного білка.5 Тоді давайте візьмемо тільки один білковий компонент цього комплексу, менш 10% від загальної кількості. Цей білок має довжину 329 амінокислот. Який був би шанс отримати цей білок випадково, припускаючи, що присутні правильні і тільки правильні амінокислотні інгредієнти? Розрахувати це так: ⅟₂₀ × ⅟₂₀ × ⅟₂₀ … 329 разів!6 Це ймовірність 1 з 10428… число з 428 нулями після 1! Навіть якби кожен атом у Всесвіті (1080 – це число з 80 нулями), представлений експериментом для кожної молекулярної вібрації можливим (1012 в секунду) для передбачуваного еволюційного віку Всесвіту (14 мільярдів років Ф = 1018 сек), це дозволило б «тільки» 10110 експериментів – довгий, довгий шлях від тієї кількості, яка необхідна, щоб мати примарні шанси для формування усього одного білка,7 не кажучи вже про інші 400.

Не дивно, що Річард Докінз визнає, що вчені ніколи не зможуть зрозуміти, як життя може виникнути в результаті природних процесів. Проте, він відкидає пояснення творіння по помилковій причині, викладеній вище.

Яких причин зараз достатньо, щоб пояснити походження життя? Причина повинна бути неймовірно розумною – далеко за межами нашого інтелекту. Ми захоплюємося вченими, які відкривають нанотехнології в живих істотах – і це дивовижне підприємство. Але як щодо того, хто винайшов ці штуки? Наскільки Він розумніший? Це нагадує мені ще одну характеристику Бога, яку відкриває Біблія: Він – Всезнаючий (Псалом 138:2–6, Ісаї 40:13–14).

Ми знаємо досить про Творця з Його творіння, щоб бути «без виправдання».

«Бо гнів Божий з'являється з неба на всяку безбожність і неправду людей, що правду гамують неправдою, тому, що те, що можна знати про Бога, явне для них, бо їм Бог об'явив. Бо Його невидиме від створення світу, власне Його вічна сила й Божество, думанням про твори стає видиме. Так що нема їм виправдання, бо, пізнавши Бога, не прославляли Його, як Бога, і не дякували, але знікчемніли своїми думками, і запаморочилось нерозумне їхнє серце. Називаючи себе мудрими, вони потуманіли…». (Римлян 1:18–22)

І тут Біблія пояснює, чому в іншому випадку розумні люди вважають за краще вірити неможливим речам – що спочатку Всесвіт, а потім життя, просто виникли без будь-якої адекватної причини. Вони вважають за краще нелогічно визнати, що їхні два «великих початки» не мали достатньої причини, замість того, щоб визнати і вшанувати свого Творця.

Посилання та примітки

  1. Bertrand Russell is respected for his skill in logic and philosophy, especially as applied to mathematics, but this rant against God is not at all logical. Return to text. Назад до тексту.
  2. Adams, P., The atheist delusion (an edited version of a speech Phillip Adams gave at the 2010 Global Atheist Convention), abc.net.au/news/stories/2010/03/19/2850137.htm. Return to text. Назад до тексту.
  3. Smith, C., Fantastic voyage: Can the theory of evolution stand the test of modern science? Creation 30(1):20–23, 2007, creation.com/fantastic-voyage. Return to text. Назад до тексту.
  4. This is the minimum required for self-reproducing life, which is necessary before evolution can even theoretically get started. See Sarfati, J., How simple can life be?14 February 2006. Return to text. Назад до тексту.
  5. RNA polymerase, see www.mun.ca/biochem/courses/3107/Lectures/Topics/RNAP_bacterial.html. Return to text. Назад до тексту.
  6. There is a little flexibility in the order, so it could be a little less than 329, but not much less, and I have chosen only 10% of one molecular machine to illustrate the point. For a detailed study of how much flexibility there is in the amino acid order for a functional protein see: Truman, R., The ubiquitin protein: chance or design? Journal of Creation 19(3):116–127, 2005, creation.com/ubiquitin. Return to text. Назад до тексту.
  7. Even if the universe were 10 times bigger and 10 times older, this only makes it 10112 experiments. No matter how you jiggle the numbers, the number of possible experiments comes up way short. Return to text. Назад до тексту.

Пов'язані статті