Explore
Also Available in:

Cum s-au format dunele de nisip costale gigantice?

Întrebarea de astăzi este de la J. H. din Statele Unite cu privire la formarea de insule barieră și structuri creastă de plajă.

tradus de Cristian Monea (Centrul De Studii Facerea Lumii)

Fraser-Island-Parabolic-Sand-Dune
O dună de nisip parabolică și mare suflă peste dune de nisip mai vechi pe Insula Fraser, o mare insulă de nisip pe coasta Queensland.
Frase-Island-Podzol-Soil-Profile
Solurile podzol (cum ar fi acesta de pe Insula Fraser) sunt comune pe dunele mari de nisip de coastă mai vechi.

Bună,

Petrec o parte din fiecare an în Florida, iar ultima oară când am fost acolo, am făcut o vizită într-un loc în care am fost tulburat, simțindu-mă că ar putea crea probleme pentru un pământ tânăr.

Am vizitat un oraș numit Lake Wales, care este unul dintre cele mai înalte puncte din Florida, la câteva sute de metri deasupra nivelului mării. Așa cum am înțeles, Lake Wales este situat pe Lacul Wales Ridge, care (geologic), așa cum mi s-a explicat, este compus din roci care dau aspectul de structură antică de insulă barieră.

Nu am găsit nimic pe pagina dvs. cu privire la insulele barieră sau la aceste structuri creastă de plajă. După cum am aflat de la un geolog din Florida, există mai multe dintre aceste creste antice de plajă și, de fapt, există mai multe pe întinsul statului. Problema pentru un pământ tânăr este că, deși știm că nivelul mării a fost mai mare în trecut, structurile creastă de plajă au o oarecare durată de formare, cel puțin în contextul pământului tânăr. Mă tem că arată că nivelul mării trebuie să fi coborât foarte încet.

Scriitorul/vorbitorul CMI  a răspuns:

Salutări J.H. și vă mulțumesc pentru e-mailul dvs.

Sunt de acord că Creation Ministries International nu a scris prea multe despre structurile creastă de plajă și dune de coastă, dar acest lucru ar trebui să se schimbe în următorii ani, deoarece cercetările asupra acestor caracteristici vor fi publicate în viitoarele ediții ale Journal of Creation și ale revistei Creation. Răspunsul scurt la întrebarea dvs. este următorul: crestele de coastă și structurile de dune costale nu reprezintă o problemă pentru un pământ tânăr.

Chiar dacă nu am fost la Lacul Wales Ridge, situl este similar cu alte situri mari de dune de nisip din alte țări. De exemplu, am petrecut mult timp pe Insula Fraser, cea mai mare insulă de nisip din lume, și pe Insulele Morton și Stradbroke din sudul Queensland, Australia.

Dunele de nisip din Insula Fraser se află la sute de metri deasupra nivelului mării și par a fi, în mare parte, dune de nisip parabolice. Se afirmă că aceste dune succesive (care reprezintă cel puțin nouă perioade de formare a dunelor) au fost depuse pe parcursul unor perioade diferite de creștere a nivelului mării în ultimii 700.000 de ani. Cele de la vest sunt considerate mai vechi decât cele mai apropiate de Oceanul Pacific, în partea de est.

Cercetări mai recente pe Insula Fraser arată că nu pot exista decât două perioade de formare a dunei, chiar înainte de Epoca Glaciară de după Potop și după Epoca Glaciară de după Potop. În perioada de formare a dunei, nivelul mării a fost puțin mai ridicat. Tehnicile de datare sunt ineficiente în aceste medii, însă dezvoltarea profilului solului (în acest caz, solurile podzolice) arată că, deși există o diferență de vârstă între cele două sisteme de dune, niciunul nu se apropie de vârsta de aproape 700 000 de ani.

Dunele parabolice de pe Insula Fraser și dunele paralele din apropiere, la sud de Insula Fraser (ceva ce pare să aveți la Lacul Wales) nu necesită mult timp pentru a se forma. Pe Insula Fraser acestea cresc și astăzi, dar ar fi crescut mai rapid atunci când aprovizionarea cu sedimente a fost abundentă (atât în perioada de după Potop, cât și în perioada ereii Glaciare de după Potop) și când condițiile de temperatură și precipitații s-au schimbat semnificativ. Din cauza creșterii rapide a dunei asociate cu era glaciară, aceste insule barieră și dune de plajă nu reprezintă o problemă pentru geologia pământului tânăr.

E-mailul dvs. evidențiază o zonă importantă a cercetării peisajului în care am încredere că în viitor vom avea resurse disponibile online.

Binecuvântări,

Dr Ron Neller
Om de știință, Scriitor, Vorbitor