Explore
Also Available in:

Mâncarea marină dinaintea Căderii

Răspunsul de astăzi este referitor la o întrebare despre moartea dinaintea Căderii. Mai exact, dacă înainte de Cădere nu au existat carnivore, ce au mâncat creaturile marine? Keaton Halley de la CMI-SUA oferă răspunsuri.

tradus de Cristian Monea (Centrul De Studii Facerea Lumii)

pixabay.commanatee-animal

„În timpul unei lecturi biblice în această dimineață, am dat peste niște citate care m-au făcut să mă gândesc la ceea ce mâncau creaturile oceanelor, deoarece peștii mari nu ar fi mâncat pești mai mici pentru că nu ar fi existat moartea înainte de păcat.

Citatele sunt din Psalmul 10:25–28.

Ce ar fi mâncat creaturile marine?

Mulțumiri!

R.K. Pastor”

Salut R.K.,

Salut R.K.,

Psalmul 104 îl laudă pe Dumnezeu pentru diferite aspecte ale naturii, folosindu-se zilele săptămânii creației ca motiv literar pentru a discuta stăpânirea lui Dumnezeu asupra lumii actuale. Nu este o „relatare a facerii lumii” care descrie ce a făcut Dumnezeu în săptămâna creației, după cum au spus niște creaționiști care susțin teoria pământului vechi, pentru că se referă în mod clar la cele apărute după Cădere, precum navele, moartea și carnivorii.

Am subliniat înainte că peștii sunt numiți „creaturi vii” (nephesh chayyah) în Scriptură. Prin urmare, suntem de acord cu voi că nu ar fi murit sau n-ar fi fost mâncați înainte de Cădere. Unii pești consumă astăzi numai alge și material vegetal. Alte creaturi nephesh sunt, de asemenea, erbivore, cum ar fi lamantinul și dugongii, care se hrănesc în principal cu iarbă de mare. Chiar și calamarul vampir, care arată amenințător și al cărui nume îl face să pară un prădător, se hrănește numai cu „zăpada” oceanului adunată pe tentaculele sale.

În ceea ce privește acele creaturi care sunt acum carnivore—, și ele ar fi mâncat plante sau organisme non-nephesh înainte de Cădere. De fapt, au fost multe de mâncat în afara plantelor, deoarece majoritatea creaturilor oceanice sunt nevertebrate. Nevertebratele, în general, reprezintă peste 95% din toate speciile, iar multe dintre acestea nu se califică drept nephesh chayyah. De exemplu, balenele ar fi putut consuma krill sau zooplancton chiar înainte de Cădere, fără a cauza moartea vietăților nephesh.

Nu suntem capabili a spune în fiecare caz ce a mâncat o anumită creatură înainte de Cădere, dar considerațiile de mai sus bazate pe Scriptură, împreună cu observații simple ale lumii actuale, ne oferă un cadru pentru a ne gândi la această problemă.

Sper că este util.

Salutări.
Keaton Halley