Explore
Also Available in:

Rychlé, kvalitní drahokamy

Napsal 
Přeložil Pavel Akrman (Kreacionismus.cz)

Obrázek: freepik/akkarademulti-color-gemstone

Všeobecně se věří, že tvorba drahokamů a polodrahokamů trvala velmi dlouho. Přesto vědci z Rice University v Texasu nedávno zjistili, že přírodní drahokamy klenotnické kvality se mohou ve skutečnosti tvořit nesmírně rychle.1

Minerální krystal

Krásné drahokamy, jako je smaragd a akvamarín, jsou broušeny a leštěny z krystalů, které rostly ve skalních útvarech. Takové krystaly se někdy nacházejí uvnitř žilovitých struktur v žule, nazývaných pegmatity. Mezi další drahé kameny nalezené v pegmatitech patří topaz, zirkon a granát. Krystaly vyrůstají v pegmatitech větší než v hlavním granitovém útvaru, a tu a tam pegmatity obsahují překvapivě velké krystaly. V pegmatitech byly nalezeny krystaly spodumenu až několik metrů dlouhé.

Obrázek: Wikimedia/Bernard DUPONmeralds-in-gold_setting
Smaragdy zasazené ve zlatě z nejmenovaného vraku lodi, vystavené v mexickém muzeu.

Evoluční geologové si dříve mysleli, že obrovským žulovým tělesům na světě mohlo trvat miliony let, než vychladly z magmatu (roztavené horniny). Geologové však nyní stále více uznávají, že tyto útvary chladnou tisíckrát rychleji, než se dříve myslelo.2

Geologové si lámali hlavu nad tím, proč se největší krystaly nacházejí právě v pegmatitových žilách. Ty jsou relativně tenké ve srovnání s velkými žulovými tělesy, ve kterých se nacházejí. Zde by se také rychleji ochladily. Ale věřilo se, že větší krystaly vyžadují ke své tvorbě pomalejší chlazení. Tento rozpor byl přímým důsledkem chybné myšlenky, že žulové útvary potřebují ke svému vychladnutí miliony let. Odpověď na tuto záhadu odhalila nová studie.

Vše velmi urychluje voda

Tekutiny, jako je voda, hrají zásadní roli v rychlém růstu drahokamů. Granitické magma obsahuje hodně rozpuštěné vody. Jak se magma ochlazuje a tvoří se krystaly křemene a živce, zbylé magma se stává velmi vodnatým, což radikálně snižuje teplotu krystalizace.

Pokud se v okolní žule vytvoří trhliny, toto vysoce tekuté, na vodu bohaté magma okamžitě pronikne do nových prostor. Tím se náhle sníží tlak a magma se velmi rychle ochladí a vytvoří se tak ideální podmínky pro růst krystalů. Klíčem je, že k růstu krystalu dochází v extrémně tenké vrstvě (v řádu mikronů) mezi krystalem a kapalinou. Tento růst probíhá velmi rychle, ale vyžaduje tekutou dynamickou kapalinu. Velké drahé kameny, jako je smaragd, se tak mohou vytvořit během minut až hodin. To je samozřejmě mnohem kratší nezbytná doba pro vznik drahých kamenů, než se kdysi geologové domnívali.

Vedoucí výzkumu Patrick Phelps řekl, že toto zjištění bylo „zcela překvapivé“. Jeho tým skutečně odhaduje, že krystaly mohou růst rychlostí až jeden metr (přes 3 stopy) za den. To je „o několik řádů rychlejší, než si kdokoli uměl představit.“3 Konkrétně je to 10 000krát rychlejší.

Další dlouhověkařská víra postavena na hlavu

Vezmeme-li v úvahu kvalitu, krásu a tvrdost drahokamů klenotnické kvality, je takovýto neuvěřitelně rychlý růst krystalů ohromující. Od představy evoluce a jejích milionů let se tak rychlý růst drahokamů spolu s rychlým ochlazením žulových útvarů vůbec neočekával. Toto však přesně odpovídá biblické pravdě, že Země byla stvořena před asi 6 000 lety a před 4 500 lety byla celá zatopena. Je dobré, až se příště podíváte na třpytivý drahokam – se nad tím zamyslet.

Zveřejněno na domovské stránce: 7. listopadu 2022

Odkazy a poznámky

  1. Phelps, P.R. et al., Episodes of fast crystal growth in pegmatites; nature.com, 5 Oct 2020. Zpět k textu.
  2. Clemens, J.D., Granites and granitic magmas: strange phenomena and new perspectives on some old problems, Proc. Geologists’ Association 116:9–16, 2005; p. 15. See also: Walker, T., Granite formation was catastrophic, Creation 34(4):20–21, 2012; creation.com/granite-catastrophic. Zpět k textu.
  3. Rice University, Earth grows fine gemstones in minutes; geologyin.com, 12 Oct 2020. ‘Order of magnitude’ = power of 10; the original paper suggests that crystal growth was accelerated by a factor of 104 or four orders of magnitude. Zpět k textu.