Explore
Also Available in:

Ingenjör går tillbaka till skolan

Don Batten chattar med geologen Dr Tas Walker

Översatt av Lasse Hermansson (genesis.nu)

6753tas-walker

Dr Tas Walker arbetade som ingenjör i 30 år för elbolag som drev koleldade kraftverk. De drev också vattenkraftsgeneratorer och generatorer som drevs av stora jetmotorer. Han planerade framtida kraftverk, undersökte kombianläggningar, vindkraftverk, kärnenergi, kolmetallmetan, pumpad lagring, solenergi och många andra teknologier.

Han säger: “De flesta människor har liten aning om det tekniska ´miraklet´ som är involverat i att leverera energi till sina hem. Moderna kraftverk lyfter fram den enorma skillnaden mellan människor och djur. Evolutionister hävdar att vi härstammar från apor, men Bibeln säger att vi är skapade till Guds avbild. Man hittar inte apor som bygger kraftverk.”

Kol och syndafloden

Kolet som bränns i kraftverk vittnar om Noas flod. Dr Walker förklarar:

“Förekomsten av tjocka kollager är kraftfulla bevis och ett problem för geologer som tror på miljontals år. De spekulerar i att växtligheten som blev kol växte på plats i enorma träsk. De föreställer sig att en träskmiljö hindrade växtligheten från att förmultna, vilket gjorde att den kunde byggas upp.”

“Men kol förekommer vanligtvis i tunna lager, ofta med många tunna lager av sediment av lera eller sand som löper genom lagren. En åder jag såg kallades “Striped Bacon seam” eftersom den hade så många tunna lager av sediment. Och kontakterna mellan sedimenten och kolet är platta. Detta tyder inte på en träskmiljö, utan på att växtligheten och sedimentet lades ner snabbt av strömmande vatten i sidled – vilket demonstrerats experimentellt av den franske vetenskapsmannen Guy Berthault.”1

“En gruva hade stora stenblock, som slipats av vatten utspridda i kolet. Stenblocken skulle förstöra maskineriet. Dessa stenblock pekar på enorma volymer av strömmande vatten som sköljde växtligheten på plats – som man kan förvänta sig av Noas flod.”

Mitt intresse för vetenskap som pojke

Som pojke var Tas intresserad av hur saker och ting fungerade. Han gjorde vetenskapliga experiment i sin fars verkstad:

“Han gav mig ett kemi-set och jag tyckte om att blanda kemikalier tillsammans. Det hände inte så många explosioner, men min mamma var lite orolig ibland.”

“Som barn accepterade jag bibelberättelser som korrekt historia eftersom jag respekterade mina lärare. Jag lärde mig först om evolution från ett barnuppslagsverk när jag var nio år gammal. När jag tittade på bilderna av apmän minns jag en sjunkande känsla. De såg så övertygande ut och jag såg omedelbart konsekvenserna för Bibelns tillförlitlighet.”

Tas blev kristen i tonåren. Han säger,

“Eftersom Bibeln är Guds ord antog jag att det var sant. Men när jag läste Första Mosebok om skapelsen och den globala syndafloden undrade jag hur det förhöll sig till geologi, astronomi och andra vetenskaper. Jag hade hört att snäckskal hade upptäckts i det inre av Australien. Visst bevisade detta att Noas flod verkligen hände? Men varför pratade inte pastorerna i vår kyrka om det? Jag lade hela frågan åt sidan och fokuserade på Nya testamentet.”

“Jag konfronterades inte med evolution under gymnasiet eller under min universitetsingenjörskurs. Det blev ett problem först när andra ställde frågor och jag ville svara på dem. Jag ville att de skulle se att Bibeln är sann, att Gud är verklig och att de skulle lära känna Herren Jesus Kristus som sin Frälsare.”

Foto av Vanessa Fitzgerald6753tas-caitlin
Undersöker kol under en geologisk exkursion. Kollagret (bakgrunden) bildades av vegetationsskräp som avsattes när översvämningsvattnet steg – under översvämningens stigande fas.

“Jag fann inte tillfredsställelse förrän jag läste boken, The Genesis Flood.2 Ljuset tändes för mig när jag insåg att syndafloden är nyckeln till att förstå jordens historia. Det var spännande. Jag deltog sedan i seminarier som anordnades av Creation Science Foundation [nu Creation Ministries International]. Jag var glad; saker blev så tydliga. Jag köpte alla böcker och slukade dem.”

Tillbaka till skolan

“Min fru och jag reste i Nya Zeeland 1993. Evolution och miljontals år presenterades överallt: på museer, på turistplatser, av busschauffören, i publikationerna. Jag var så bekymrad att jag skickade in ett sammandrag om en biblisk geologisk modell som jag hade utvecklat (bilden nedan) till International Conference on Creationism (ICC).3 Det accepterades, men sedan behövde jag ´komma igång´ med geologin för att skriva hela uppsatsen. En av mina arbetskollegor sa: ´Ingen kommer att ta hänsyn till dig om du inte har formella kvalifikationer i geologi.´ Så jag gick tillbaka till universitetet för att studera geologi.”

“Andra studenter frågade: ´Du har en doktorsexamen inom teknik. Varför komma tillbaka för en naturvetenskaplig examen?´ Men jag gillade verkligen den formella studien eftersom jag kunde lära mig de senaste geologiska idéerna. Jag interagerade med experter på området. Och mitt förtroende för den bibliska tidsramen ökade.”

Översvämningsmodell löser geologiska pussel

“Varje vecka föreläste en av forskarna på geologiska institutionen om sitt arbete. Ibland diskuterade de ett problem som var svårt att förklara, och ofta kunde jag se hur den bibliska syndafloden kunde förklara det. Jag sa till en forskare att jag hade en idé om hur hans problem skulle kunna lösas. Han visste var jag kom ifrån och ville inte veta om det!”

“I fältstudier med andra studenter brukade jag ibland peka på uppenbara bevis för katastrofer och snabba processer. Eleverna brukade snabbt hitta på hypoteser för att bevara sitt långtidstänkande. Men de brukade också gärna diskutera meningen och syftet med livet. De insåg att om den här världen utvecklades av sig själv under miljontals år, så fanns det ingen mening med livet. Det kände de väldigt akut; det berörde dem.”

Forskning om radioisotop-datering

Foto av Mike Oard6753snow-covered-mountains
Hårda granittoppar i Beartooth-bergen, i södra centrala Montana, USA, hyvlade jämna av översvämningsvattnet som drog sig tillbaka från landet – under översvämningens avtagande fas.

Som en del av sin examen (för “Honours”) gjorde Tas ett forskningsprojekt som involverade radioisotopdatering, vilket är mycket relevant för geologi och Bibeln. Han planerade först att testa olika dateringsmetoder, men hans handledare frågade förbryllad: ‘Varför vill du göra dessa tester? Människor på avdelningen kommer inte att stödja testning av radioaktiv datering. De skulle anse det som ett slöseri med tid.’ Tas lyckades ändå utveckla ett projekt som inkluderade radioaktiva dateringsstudier.

En “pålitlig” metod för datering innebär att plotta förhållandet mellan förälder- och dotter-isotoper på en graf. Denna “isokron”-linje påstås representera bergets ålder. Tas fann att grafer över förhållanden mellan olika icke-radioaktiva grundämnen också gav fina linjer, vilket betyder att det måste finnas orsaker till linjerna förutom radioaktivt sönderfall. Det betyder att linjerna baserade på radioaktiva grundämnen inte kan antas representera bergets ålder.

Jag frågade Dr Walker vad han tyckte om radioisotopdatering. “Radiometrisk datering är ett genuint försök från geologer att mäta åldern på stenar. Men vi kan inte mäta ålder direkt. Vi kan mäta isotoper i berget mycket exakt, men för att beräkna en ålder måste vi göra antaganden om det förflutna, inklusive hur berget bildades, vad som fanns i det och vad som har hänt med det sedan dess — vi måste anta dess historia. Den beräknade åldern beror på dessa antaganden.

“Geologer accepterar inte resultaten av radiometrisk datering utan att ifrågasätta. När ett resultat är ´utanför´ kommer de att tänka ut en annan historia för att göra resultatet kompatibelt.”

“Det finns många exempel på radiometriska dateringar av objekt av känd ålder som är felaktiga.”

“Och det finns många exempel på dateringar från olika metoder som inte stämmer överens. Men inget av detta oroar den evolutionära geologen eftersom han kommer att uppfinna en tolkning (d.v.s. ändra den antagna historien) för att ´förklara´ resultaten.”4

Noas flod förklarar landformer

Tas märkte att även kreationistiska geologiartiklar hänvisade till den geologiska kolumnen. Han kunde inte hitta någon förklaring till hur översvämningen förhöll sig till klipporna i kolonnen. Tas frågade sig själv: ’Om vi börjar med den bibliska historien, vad skulle vi förvänta oss att hitta i klipporna?’ Det var då han utvecklade sin enkla konceptuella modell för att hjälpa till att reda ut det (se diagram). Han tyckte att modellen fungerade mycket bra på de geologiska kartorna för området där han bodde och förklarade landformerna på ett bra sätt.

Hans ICC-dokument från 1994 mottogs väl. Sedan dess har andra kreationistiska geologer använt modellen för att tolka geologin i olika delar av världen. Till och med vissa evolutionister har sett kraften i modellen, genom att den kan tillämpas på verklig geologi i fältet. De hånar bara den bibliska syndafloden som en verklig händelse.

17017-geology
Dr Walkers konceptuella geologiska modell översätter biblisk historia (tidsskala, vänster) till geologiska enheter som kan identifieras i fält (bergskala, höger). Se www.biblicalgeology.net för mer förklaring. (klicka på bilden för större version).

Att tro är att se

Dr Walker genomför geologiska utflykter för CMI: “Jag syftar till att visa hur lång-ålderstroende geologer tolkar klipporna och hur klipporna kan tolkas ur ett bibliskt perspektiv”. Geologiutflykterna har varit mycket populära.

“Jag använder de sekulära geologiska kartorna och kommentarerna och det mesta av det jag berättar för folk skulle accepteras av sekulära geologer. Jag pekar på bevis för katastrofer och snabba processer, som även sekulära geologer håller med om idag. Naturligtvis skulle de inte hålla med om den alternativa tolkning som jag ger.”

Många människor berättar hur en studieresa totalt har förändrat hur de ser på landskap när de reser runt. De ser nu bevis för syndafloden överallt.

Efter att Tas avslutat sin geologiexamen 1998 började han arbeta för CMI. Han vill hjälpa människor att förstå den sanna historien från Bibeln eftersom den är grundläggande för alla doktriner, inklusive evangeliet.

Referenser och noter

  1. Julien, P.Y., Lan, Y. and Berthault, G., Experiments on stratification of heterogeneous sand mixtures, Journal of Creation 8(1):37–50, 1994; See creation.com/layers. Åter till text.
  2. A classic creationist text published in 1961, by John Whitcomb and Henry Morris, that has been pivotal in the thinking of many leading creationist scientists today. Åter till text.
  3. Walker, T., A biblical geologic model, 3rd ICC, Pittsburgh, Pennysylvania, pp. 581–592, 1994; www.biblicalgeology.net. Åter till text.
  4. See Radiometric dating Q&A: creation.com/dating. Åter till text.