Explore
Also Available in:

Imitînd rasa umană

Oare chiar pot fi învățați cimpanzeii să folosească un limbaj uman elementar? Un cercetător evoluționist discreditează citeva dintre teoriile cele mai năstrușnice.

de
tradus de Ramona Buciuman

Fotografie de Chad Littlejohn, sxc.hu Chimp

Cu cât mai mult se "încinge" controversa originilor speciilor, cu atât mai mult se pare că ne lovim de un puternic baraj de opinii care ține morțis să ne "conștientizeze" cît de "aproapiați" suntem de așa-numiții nostri veri cimpanzei. Foarte mult însă, depinde de cel care prezintă argumentul.

De exemplu, un raport în USA Today1, o publicație pe această temă, a inceput asaltul cu urmatoarea afirmație: "Oamenii și cimpanzeii împărtășesc o moștenire genetică aproape identică ." Totuși, dat fiind faptul că același raport a subliniat existența a 40 de milioane de diferențe in codul genetic al celor două specii, ești frapat imediat de incețoșarea voită a liniei de demarcație dintre propagandă și realitate.

De asemenea, pentru "educarea" publicului în privinta modurilor de gândire evoluționiste, consider că sunt utile si pretinsele "realizări lingvistice" ale cimpanzeilor, cum ar fi Washoe și Kanzi, doi cimpanzei care au fost învățați să folosească simboluri comunicate prin semne sau prin tastaturi, intr-un mod similar celui în care copiii mici folosesc cuvinte nearticulate.

Cu toate acestea, Gary Marcus, un cercetator în ramura cognitivă a speciilor de la Universitatea din New York si totodata un evoluționist, nu consideră aceste gesturi reflexe ale primatelor, ca fiind cu adevărat un limbaj. El toarnă apa rece a realității sceptice asupra a ceea ce el numește "un joc prostesc folosit pentru a constata cât de mult poate acționa un cimpanzeu într-un mod asemănător omului".2

Marcus subliniază faptul că cimpanzeii asimilează cuvintele unul cîte unul, în timp ce copiii noștrii le memorează în rafale de cuvinte si expresii. Mai mult decât atât, cimpanzeilor le lipsește ceea ce articolul numește "glonțul lingvistic de argint, sau capacitatea de a" combina părti de vorbire în structuri lingvistice mai mari. Această abilitate de procesare se numește "recursivitate", și Marcus crede că este doar una dintre multele abilități care s-ar putea dovedi esențiale pentru dezvoltarea unui limbaj real. Recursivitatea deschide o gamă de posibilități foarte largă, și permite vorbitorului să "evalueze punctele de vedere ale altora".

După cum însuși Gary Marcus recunoaste, chiar și cel mai sofisticat cimpanzeu ar fi complet debusolat la auzul unei propoziții cum ar fi "Ea știe că eu știu unde este ascunsă arahida ".2

Din nefericire, răzvrătirea generală a omenirii căzute in păcat împotriva Creatorului ei, așa cum este descris în Romani 1-32, înseamnă că va exista totdeauna un interes profund în negarea faptului evident că oamenii sunt extrem de diferți fată de maimuțe –dat fiind că ființa umană a fost făcută după chipul si asemănarea lui Dumnezeu.

In încheiere aș putea anticipa că vom primi unele e-mailuri care să protesteze împotriva concluziilor acestui articol, dar în nici un caz acestea nu vor fi trimise de către Kanzi, sau Washoe, si de nici vreo altă maimuță.

Bibliografie:

  1. Sternberg , S. , Oamenii , cimpanzeii aproape egali , usatoday.com , accesat August 2005. Înapoil la ext Înapoi.
  2. PILCHER , H. , Ce înseamnă cimpanzeul pentru mine , Nature 437 (7055) : 20-22 , Septembrie 2005. Înapoi la text. Înapoi.

Helpful Resources