Explore
Also Available in:

Ιζηματογενή στρώματα

Ορατή απόδειξη μεγάλου ηπειρωτικού κατακλυσμού

Από τον Tas Walker
μεταφρασμένο από Vera Kavasilas

stock.xchng The Three Sisters rock formation near Sydney, Australia

Στο Echo Point δυτικά του Σύδνεϋ , Αυστραλίας, οι επισκέπτες έχουν μια πανοραμική θέα των κορυφών Three Sisters—θεαματικά απομεινάρια μιας τεράστιας σπασμένης προεξοχής αμμόπετρας που αιωρείται στην άκρη μιας πλατειάς κοιλάδας. Σε απόσταση μπορεί κανείς να δει όμοια ιζηματογενή στρώματα σε κάθετους γκρεμούς που απλώνονται όσο βλέπει το ανθρώπινο μάτι. Αυτά τα ιζηματογενή στρώματα επίσης ταξιδεύουν αόρατα κάτω από την επιφάνεια της Γης—πολύ πιο μακριά από ότι πολλοί υποπτεύονται, 100 Km (60 μίλια) ανατολικά στον Ειρηνικό Ωκεανό, 200 Km βόρια και 200 Km νότια.1 Σχηματίζουν μέρος της λεκάνης του Σύδνεϋ, μια γεωλογική κατασκευή όπου τα ιζηματογενή στρώματα συσσωρεύονται σε βάθη 3 Km (εικόνα 1).2

Μπορεί κανείς να δει όμοια γεωλογικά πρότυπα εάν σταθεί στην άκρη του Grand Canyon δυτικά των Η.Π.Α. Καθώς διαπερνά το βλέμμα κατά μήκος της αβύσσου θαυμάζει κανείς τα οριζόντια στρώματα πετρωμάτων που διακοσμούν τα τοιχώματα—το ίδιο πρότυπο και στις δύο πλευρές του φαραγγιού. Μερικά στρώματα από καθαρούς γκρεμούς, ενώ άλλα θρυμματισμένα υπό κλίση. Με τόση λίγη βλάστηση στην περιοχή, τα στρώματα είναι εμφανή και μπορούν να διακριθούν από πολύ μακριά. Μάλιστα, αυτές οι ιζηματογενής κατασκευές έχουν αναγνωριστεί κατά μήκος χιλιάδων χιλιομέτρων στην Βόριο Αμερική.3

Sydney Basin geological cross-section diagram

Ο βρετανός γεωλόγος Derek Ager στο βιβλίο του The Nature of the Startigraphical Record4 θαύμασε τον τρόπο με τον οποίο ιζηματογενή στρώματα εξακολουθούν να υφίστανται για χιλιάδες χιλιόμετρα κατά μήκος των ηπείρων. Σαν μια κουβέρτα, είναι σχετικά λεπτά σε σχέση με την επιφάνεια που καλύπτουν.

Geological map of Queensland showing extent of Great Artesian basin

Ανέφερε τα στρώματα ασβεστίου που σχηματίζουν τα διάσημα λευκούς γκρεμούς του Ντόβερ (White Cliff of Dover) στη νότιο Αγγλία και εξήγησε ότι βρίσκονται επίσης και στο Άντριμ Βόριο Ισλανδία, και μπορούν να ανιχνευθούν στην βόριο Γαλλία, βόριο Γερμανία, νότιο Σκανδιναβία μέχρι την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τέλος στη Τουρκία και Αίγυπτο. Περιέγραψε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο ακόμα και μετά από όλα αυτά είπε, “Υπάρχουν ακόμα περισσότερα παραδείγματα πολύ λεπτών μονάδων τα οποία εξακολουθούν να υφίστανται σε εκπληκτικά μεγάλες περιοχές … .”

Ένα άλλο παράδειγμα που θα μπορούσε να αναφέρει ο Ager είναι η Μεγάλη Αρτεσιανή Λεκάνη της Αυστραλίας. Αυτό καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ανατολική Αυστραλίας (εικόνα 2) και το μοναδικό στρώμα τρέχει συνεχόμενα για χιλιάδες χιλιόμετρα.5 Τα μέρη αμμόπετρας αποθηκεύουν τεράστιους όγκους υπόγειων νερών, τα οποία επιτρέπουν στους κτηνοτρόφους να βοσκίζουν τα βοοειδή τους και να μένουν σε άγονες περιοχές (εικόνα 3).

Ένας από τους σχηματισμούς μέσα στη λεκάνη, που συχνά αναφέρεται στις ειδήσεις όταν μεγάλες επιχειρήσεις σκάβουν για πετρέλαιο και αέριο, είναι τα στρώματα αμμόπετρας Hutton Sandstone. Αυτός ο πετρώδης σχηματισμός, ένας ευδιάκριτος στόχος, είναι θαμμένος μέχρι και 2 Km στο μέσο της λεκάνης αλλά είναι εκτεθειμένος επιφανειακά στις άκρες—σε περιοχές όπως στο Carnavaron Gorge Queensland.

Στρώματα ιζημάτων που καλύπτουν τόσο τεράστια επιφάνεια δείχνουν κάτι ασυνήθιστο που συνέβη στο παρελθόν. Σήμερα, ιζηματογενή στρώματα δεν εναποτίθενται κατά μήκος μεγάλων περιοχών των ηπείρων. Εάν αυτό γινόταν θα ήταν πολύ δύσκολο να επιβιώσουν οι άνθρωποι. Μάλλον, τα ιζήματα είναι τοπικά, περιορισμένα στα δέλτα των ποταμών και κατά μήκος των στενών ακτογραμμών.

Ένα παράξενο χαρακτηριστικό αυτών των ιζηματογενών στρωμάτων είναι ότι περιέχουν στοιχεία, ταχείας ενεργητικής εναπόθεσης πετρωμάτων. Οι γεωλόγοι περιγράφουν διάφορα στρώματα ως “ποταμίσιο περιβάλλον” ή “ενεργειακά υψηλά πλεκτά συστήματα ρευμάτων”,6 το οποίο είναι ένας άλλος τρόπος να πουν ότι τα ιζηματογενή πετρώματα εναποτέθηκαν από όγκους γρήγορου ρέοντος νερού που κάλυψε μεγάλη περιοχή.

Αυτό το στοιχείο προτείνει πως μια υγρή καταστροφή η οποία επηρέασαν όλες τις ηπείρους. Είναι μια ανάμνηση της καταστροφής που περιγράφεται μέσα στη Βίβλο—τον Κατακλυσμό του Νώε (Γένεση ς-θ). Όμως οι άνθρωποι δεν συνδέουν αυτά τα ιζήματα με τον Κατακλυσμό του Νώε, επειδή λέγεται ότι τα πετρώματα είναι εκατομμυρίων ετών. Είναι; Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ‘ηλικίες’ που γράφονται έχουν υπολογιστεί υποθέτοντας ότι η καθίζηση πετρωμάτων ήταν αργή και σταδιακή, και γι αυτό τον λόγο χρειάζονται εκατομμύρια χρόνια. Αλλά μια καταστροφική πλημμύρα των ηπείρων , όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία, σημαίνει ότι τα πετρώματα εναποτέθηκαν γρήγορα και δεν χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια.

Great Artesian Basin geological cross-section diagram

Την επόμενη φορά που θα σταθείτε σε ένα τέτοιο θέαμα και δείτε τα γεωλογικά στρώματα να εκτείνονται κατά μήκος του τοπίου σκεφτείτε πως αυτά τα πετρώματα σαρώνουν ολόκληρες ηπείρους. Θυμηθείτε ότι είναι μια ορατή ενθύμηση της πραγματικότητας της μεγαλύτερης καταστροφής όλων των εποχών, του Κατακλυσμού του Νώε, το οποίο συνέβη μόλις πριν από 4,500 χρόνια—ακριβώς μπροστά στα μάτια σας.

Σχετικά Άρθρα

Περισσότερη Μελέτη

Βιβλιογραφία

  1. Jones, D.C. and Clark, N.R., Geology of the Penrith 1:100,000 sheet 9030, NSW Geological Survey, Sydney, p.3, 1991. Επιστροφή στο κείμενο.
  2. Branagan, D.F and Packham, G.H., Field Geology of New South Wales, Department of Mineral Resources, Sydney, p.38, 2000. Επιστροφή στο κείμενο.
  3. Sloss, L.L.(ed.), The Geology of North America, Vol. D-2, Sedimentary Cover—North American Craton: U.S., The Geological Society of America, ch. 3, p. 47–51, 1988. Επιστροφή στο κείμενο.
  4. Ager, D., The Nature of the Stratigraphical Record, MacMillan, pp. 1–13, 1973. Επιστροφή στο κείμενο.
  5. Assessment of Groundwater Resources in the Broken Hill Region, Geoscience Australia, Professional Opinion 2008/05, ch. 6, 2008; http://www.environment.gov.au/water/publications/environmental/groundwater/broken-hill.html. Επιστροφή στο κείμενο.
  6. Day, R.W., et al., Queensland Geology: A Companion Volume, Geological Survey of Queensland, Brisbane, pp. 127–128, 1983. Επιστροφή στο κείμενο.

Helpful Resources

The Geologic Column
by John K Reed, Michael J Oard
US $15.00
Soft cover