Explore
Also Available in:

Vă rog să faceți ceva cu Peștera Mammoth din Kentucky

tradus de Cristian Monea (Centrul De Studii Facerea Lumii)

Mammoth-cave

Răspunsul de astăzi este de la J.T. din SUA, solicitând ajutor în legătură cu centrul de interpretare turistică din Mammoth Cave (n. t. peștera mamuților), Kentucky.

Numele meu este J.T. și sunt soția unui pastor din Illinois. Am o idee pe care vreau să o împărtășesc.

Într-o vizită recentă la Mammoth Cave, Kentucky, am observat că toate informațiile din centrul de vizitatori erau pro-evoluție/pro milioane de ani. Se vorbea despre peștele fără ochi, fiind o dovadă a evoluției, despre peșterile și stalagmitele/stalactitele care se formează în ‘milioane de ani’ etc.

M-am gândit la felul în care această informație ar putea să scadă credința oamenilor în Biblie.

Am căutat câteva articole de pe site-ul dvs.cu privire la peștii fără ochi și carstologia [studiul peșterilor și a calcarului] pentru a le împărtăși copiilor mei, după ce soțul meu ne-a dus acasă după vizită.

Mi-a dat o idee. Ce-ar fi dacă grupul vostru ar pune niște exponate mici la marginea drumului, cât mai aproape posibil de parcurile naționale/de stat, cu informații despre parcuri din perspectiva științei creaționiste? Sau doar un panou care să atragă privirile cu o imagine a atracției turistice și o întrebare provocatoare, cum ar fi: ARE ACEASTĂ PEȘTERĂ MILIOANE DE ANI? AFLĂ NAVIGÂND LA CREATION.COM!

Ați putea chiar să înființați un mic stand de dimensiunea unei stații de autobuz, care să includă placarde cu imagini similare cu cele din centrele de vizitatori din parc. De exemplu, o placă cu imaginea unui pește fără ochi, împreună cu articolul despre pești fără ochi de pe site-ul dvs.Puteți include și broșuri sau legături către o broșură virtuală.

Știu că sună costisitor. Dar poate ați putea contacta bisericile din zonă, care cred în creația biblică. Vedeți dacă vreuna dintre biserici sau membrii dețin teren în apropierea parcului de lângă un drum principal. Dacă da, poate că ar putea să vă lase să prezentați gratuit expoziția pe teren. Sau bisericile din zonă ar putea ajuta la finanțarea expoziției.

Cred că acest lucru ar putea fi un instrument foarte eficient la ajutarea oamenilor să ajungă la adevăr. M-am gândit să împărtășesc ideea în cazul în care ați fi interesați să o utilizați. Vă mulțumesc că ați citit și ați luat în considerare această sugestie!

J.T.

Scriitorul/vorbitorul CMI, Dr. Tas Walker a răspuns:

Bună J.T.,

Îți mulțumesc pentru mesajul și ideea ta. Da, este trist faptul că aceste locuri turistice își prezintă informația în termeni de milioane de ani, dar suntem în mijlocul unei bătălii spirituale enorme în această lume, așa că ne cheamă să răspundem. Și da, repetarea constantă a acestor idei afectează credința oamenilor în Biblie. Vedem impactul asupra tinerilor care părăsesc biserica și a atitudinii de împotrivire a oamenilor din Vest la care încercăm să ajungem cu Evanghelia lui Iisus Hristos.

CMI produce multă ‘muniție’ pentru a ajuta la contracararea acestor atacuri neobosite ale evoluției. Producem broșuri necostisitoare, inclusiv despre situri geologice specifice din întreaga lume. Am publicat articole despre multe situri din Statele Unite ale Americii (Marele Canion, Hawaii, Channeled Scablands, Cascada Niagara, Munții Stâncoși, Munții Apalași, Stone Mountain etc.), dar nu avem unul despre Parcul Național Mammoth Cave.

În ceea ce privește sugestia ta, îți recomand să îl întrebi pe Domnul ce vrea să faci, deoarece ești cea care a experimentat îngrijorarea cu privire la această situație. Așa m-am implicat cu CMI acum mulți ani. În 1993, eu și soția mea am fost în turneu în Noua Zeelandă și am fost supărat de o constantă îndoctrinare cu ideea evoluției la fiecare punct turistic. Aceasta m-a motivat să scriu o lucrare despre geologie pentru Conferința Internațională a Creaționismului și să mă înscriu la un curs universitar în vederea obținerii unei diplome în geologie. Aceasta mi-a transformat viața într-o direcție cu totul nouă.

Domnul călăuzește oameni diferiți în moduri diferite.

Înființarea unei mici expoziții rutiere nu pare a fi o idee foarte practică. Fiind mică, nu mulți oameni s-ar opri să o viziteze. Ar fi nevoie de forță de muncă, timp și bani. Există multe expoziții mici de creaționism în întreaga țară, dar cei mai mulți le consideră un efort mare. Totuși, fiecare ajută puțin câte puțin. O expoziție de succes trebuie să fie într-un loc unde merg mulți oameni și să fie destul de mare și suficient de luminoasă pentru a determina oamenii să o viziteze.

Iată o idee pe care trebuie să o testezi. Ai putea să faci un card mic, ieftin, despre peșteri (tipărit pe un calculator). Ai putea contacta centrul de la Mammoth Cave și să le ceri să pună cardurile pe ecran. Aceștia pot conveni să facă astfel de carduri disponibile oamenilor. Trebuie să recunosc că este puțin probabil, dar nu știi niciodată. Și poți testa cu ușurință ideea.

Publicăm în mod regulat rapoarte despre persoanele care se angajează în diverse metode de popularizare a informațiilor. Speranța noastră este că aceste rapoarte îi vor încuraja pe alții să facă ceva similar.

În aceste condiții, este posibil ca cineva să realizeze excursii de creaționism la Parcului Național Mammoth Cave, similare cu tururile de la grădina zoologică St Louis. Înțeleg că astfel de excursii pot oferi un mic venit persoanelor care le fac.

Oamenii au diferite moduri de a răspândi adevărul creației, inclusiv dezvoltarea unui stil de viață care mărturisește creaționismul. De exemplu, unii oameni împart numere vechi ale revistei Creation magazine, pe parcursul vieții lor de zi cu zi. Eu fac aceasta tot timpul—vânzătorilor, oamenilor pe care îi întâlnesc în parc, vecinilor, oamenilor de la mall etc. Știu și alți oameni care fac asemenea. Am văzut pe cineva care a dat o revistă Creation ghidului de la un centru turistic, similar cu Mammoth Cave.

De asemenea, oamenii pot aborda ghizii în astfel de locuri turistice, dar într-un mod politicos. Ar putea spune lucruri de genul: “Nu, aceasta s-a format în timpul Potopului lui Noe. Nimeni nu a fost acolo să vadă asta. Aceste date nu pot fi corecte. Există și alte explicații pentru modul în care s-a format.” Desigur, ar trebui să fim politicoși și respectabili. De exemplu, este bine să faci acest lucru într-un mod degajat și vesel. În timpul unei vizite la o peșteră locală din țara noastră, am auzit că unul din grupul nostru a spus ghidului: “Nu, trebuie să aibă 60 000 și UN an. Ați spus 60 000 de ani anul trecut”. Când sunt provocați, ghizii se vor retrage. Un ghid, pe care soția mea l-a contestat, a spus: “Sunt de acord cu dvs. Dar asta mi-a fost spus să zic. Sunt aici de doar două săptămâni.”

O altă metodă pe care oamenii o folosesc este să împartă carduri Creation.com în timpul vieții lor de zi cu zi. Aceste carduri sunt mici, ieftine și ușor de purtat. Și îndrumă oamenii către o pagină web dedicată care răspunde la întrebările lor.

Un alt mod de acțiune este ca bisericile din zonă să invite un vorbitor CMI și să profite de diversele programe disponibile. Acest lucru ar spori conștientizarea generală a problemei de către întreaga comunitate și ar oferi oamenilor idei și resurse pe care le-ar putea folosi. E-mailul tău este încurajator. Am de gând să-l public împreună cu răspunsul meu, pe Creation.com. Poate cineva va fi motivat să scrie sau să facă ceva în legătură cu Parcul Național Mammoth Cave.

Domnul să vă binecuvânteze pe tine și pe familia ta,

Dr Tasman Walker

Om de știință, Scriitor, Vorbitor