Explore
Also Available in:

Flori de plante găsite în chilimbar arătau ca și cum ar fi fost proaspăt căzute din copac

de Philip Bell și David Catchpoole
tradus de Cristian Monea (Centrul De Studii Facerea Lumii)

flowers-in-amber© George Poinar, Jr.

Descoperirea a două flori „remarcabil de complete”, frumos conservate în chihlimbar, a entuziasmat experții.1 Chilimbarul (rășină de copac fosilizată) dintr-o mină de chihlimbar din Republica Dominicană este declarat de evoluționiști ca având o vârstă de 15–45 de milioane de ani. Profesorul George Poinar (Universitatea de Stat din Oregon, SUA), entomolog care a petrecut aproape 30 de ani cercetând bogăția de insecte captive în fosilele de chihlimbar, a observat flori care ar putea aparține genului Strychnos. Arborii și arbuștii din acest gen, denumiți de creaționistul Carl Linnaeus în 1753, conțin stricnina alcaloidă foarte toxică, adesea folosită în otrăvurile șobolanilor.

„Aceste flori arătau ca și cum tocmai ar fi căzut dintr-un copac”, a spus profesorul Poinar.2 A trimis fotografii de înaltă rezoluție lui Lena Struwe, profesoară de botanică, Universitatea Rutgers, SUA, un expert în Strychnos. După ce le-a comparat cu colecțiile muzeale a aproximativ 200 de specii cunoscute, ea a decis că este o specie nouă, Strychnos electri (în limba greacă, chihlimbar este ἤλεκτρον, ēlektron). Lucrarea lor a fost recent publicată în Nature Plants.3

Profesorul Struwe consideră că acestea „au o importanță deosebită pentru înțelegerea evoluției plantelor din zona tropicală a Caraibelor și a Lumii Noi”. Cu toate acestea, motivele pentru anunțarea unei specii noi au fost reprezentate de factori minuțioși precum locația exactă și aspectul firelor pe petale—deci, afirmația ei este exagerată. Din punct de vedere biblic, multe specii diferite din acest gen de plante cu flori au descins dintr-un tip de plante creat. Organismele au fost concepute având capacitatea de a deveni variate, dar în limite. Diversitatea observată în cazul speciilor Strychnos nu este o dovadă a evoluției unui tip de plante din altul; mai degrabă se potrivește perfect cu biologia creației.

În plus, ceea ce a fost trecut cu vederea aici este modul în care florile ar putea fi într-o stare atât de bună după cei 15 milioane de ani (cel puțin)—atât de bună încât să poată fi identificate nu doar din genul Strychnos, ca și cum tocmai ar fi căzut din copac (!), dar având un detaliu atât de fin al firelor-petalelor încât să permită comparații microscopice meticuloase la nivel de specie.

Imaginea de ansamblu

Atunci când aceste fosile de chihlimbar (ilustrate) sunt considerate în tandem cu multe altele din literatura științifică, care arată o conservare la fel de rafinată, apare o ‚imagine de ansamblu’ care este absolut ‚letală’ pentru cronologia evoluționistă și ideile de perioadă îndelungată de formare a fosilelor de chihlimbar.

De exemplu, chihlimbarul ‚datat’ la 320 milioane de ani s-a constatat că are o compoziție moleculară observată numai la plantele cu flori (angiosperme). Cu toate acestea, ele ar fi trebuit să apară abia cu 200 de milioane de ani mai târziu!4 Și organismele captive în chihlimbar prezintă în mod copleșitor ‚staza evolutivă’5—ele sunt la fel ca omologii lor de astăzi.

În plus, întinderea vastă a numeroaselor depozite de chihlimbar și tipurile de organisme captive indică un eveniment de conservare foarte diferit de scenariul rășinilor-care-curg-lent-din-arborii-pădurilor, considerat de evoluționiști. Chiar dacă predomină insectele, șopârlele6 și creaturile acvatice (chiar și marine)7 au fost de asemenea găsite în chihlimbar—și păr de mamifere8 iar, recent, aripi de pasăre.9 Totul indică un eveniment catastrofal de proporții biblice, în care rășina a curs abundent din numeroși bușteni plutitori zdrobiți: Potopul din zilele lui Noe, cu doar 4500 de ani în urmă.10

References and notes

  1. Extinct plant species discovered in amber, bbc.co.uk, 15 February 2016. Înapoi la text.
  2. Branson, K., Trapped in Amber: Rutgers botanist names new flower species—Strychnos electri makes its debut after being preserved in fossilized resin for at least 15 million years, news.rutgers.edu, February 2016. Înapoi la text.
  3. Poinar, G. and Struwe, L., An asteroid flower from neotropical mid-Tertiary amber, Nature Plants 2:16005, February 2016 | doi:10.1038/nplants.2016.5. Înapoi la text.
  4. Oard, M.J., 320-million-year-old amber has flowering plant chemistry, J. Creation 24(2):16, 2010; creation.com/floral-amber. Înapoi la text.
  5. Bell, P., Evolutionary stasis: double-speak and propaganda, Creation 28(2):38–40, 2006; creation.com/stasis. Înapoi la text.
  6. See creation.com/focus-381#lizardsÎnapoi la text.
  7. Oard, M.J., Marine fossils in amber suggest the Flood log-mat model, J. Creation 24(1):9–10, 2010. Înapoi la text.
  8. See creation.com/amber-hairÎnapoi la text.
  9. Xing, L. and 12 others, Mummified precocial bird wings in mid-Cretaceous Burmese amber, Nature Communications 7:12089, 28 June 2016 | doi:10.1038/ncomms12089. Înapoi la text.
  10. Catchpoole, D., Amber needed water (and lots of it), Creation 31(2):20–22, 2009; creation.com/amber1. Înapoi la text.