Explore
Also Available in:

Surprinzătorul Ceres

de
tradus de Cristian Monea (Centrul De Studii Facerea Lumii)

Ceres-Surprises

Planeta pitică Ceres este cel mai mare corp din centura de asteroizi a sistemului solar, aflată între orbitele lui Marte și Jupiter. Recent, nava spațială Dawn lansată de NASA a realizat treceri detaliate peste Ceres și a transmis date care i-au șocat pe mulți oameni de știință.

Ceres dă semne clare că este foarte activ din punct de vedere geologic.1 Pentru un corp atât de mic—doar 1,28% din masa Lunii noastre—Ceres i-a determinat pe oamenii de știință care cred în vârstele îndelungate să-și scuture capul de mirare. Aproape că îi poți auzi întrebând: „Ești Cerios!?”

Interior activ

Ceea ce au descoperit oamenii de știință a fost crio-vulcanismul, adică „vulcani reci” în care „volatilele” de sub suprafață (substanțe chimice precum apa, amoniacul și metanul) sunt încălzite prin activitatea vulcanică și erup în spațiu, unde îngheață rapid din cauza frigului intens. Fumul uriaș rezultat în urma erupțiilor crio-vulcanice poate fi văzut uneori pe alte corpuri planetare din sistemul solar. Pe Ceres, oamenii de știință au fotografiat regiuni foarte luminoase în care noroiul este aruncat din interior în cantități mari.2

Misterul pentru evoluționiști este modul în care Ceres, pe care ei îl consideră foarte vechi, poate fi încă atât de fierbinte în interior. Un corp atât de mic ar fi trebuit să se răcească de mult. Se mai adaugă la enigma oamenilor de știință planetari seculari faptul că toată apa și alte substanțe volatile ar fi trebuit să se consume demult, având în vedere dimensiunea mică a planetei pitice, presupusa ei vârstă de miliarde de ani și cantitatea de material care scapă în spațiu. Chiar dacă impacturile micilor meteoriți purtători de substanțe volatile ar fi marcat lumea minusculă de-a lungul presupuselor sale miliarde de ani de istorie, este implauzibil ca acestea să fie suficiente pentru a umple rezerva.

Vârsta lui Ceres

Ceres este prea departe de planetele mari pentru a primi un aflux de energie din efectele gravitaționale/încălzirea prin efecte mareice, și nici dezintegrarea radioactivă nu poate furniza căldură timp de miliarde de ani.

Secularii cred că, corpurile planetare au fost inițial topite și s-au răcit treptat. Ei au prezis că Ceres, o lume în miniatură care plutește singură în frigul spațiului și despre care se crede că are aceeași vârstă cu sistemul solar, ar fi înghețat și a devenit inactivă cu foarte mult timp în urmă.

Se pare că micul Ceres, cu interiorul său plin de viață și fierbinte, nu are mai mult de câteva mii de ani. Acest lucru este în concordanță cu relatarea Bibliei conform căreia Dumnezeu a creat întâi pământul, în urmă cu aproximativ 6000 de ani.

Referințe și note

  1. Dickinson, D., Dawn probes role of cryovolcanism on Ceres; skyandtelescope.com, 17 Septembrie 2018. Înapoi la text.
  2. Wenz, J., Volcanoes of mud erupt from dwarf planet Ceres; astronomy.com, 17 Septembrie 2018. Înapoi la text.