Explore
Also Available in:

’Petolintu’, joka ei ole peto

kirjoittanut: David Catchpoole
suomentanut: Suvi Karhu (luominen.fi)

Flickr: Schristia409-palm-nut-vulture

Elokuvissa käytetään usein kuvia korppikotkista liitelemässä pahaenteisesti taivaalla, ilmaisemassa jonkun erämaahan eksyneen tai kuolemassa olevan lähestyvää loppua. Siksipä monet ihmiset tietävät korppikotkien olevan haaskansyöjiä, jotka syövät auringonpaahteeeen menehtyneiden ja saalistajien tappamien eläinten raatoja.

Mutta eräs korppikotkalaji on hyvin erilainen. ’Palmukorppikotkana’ tunnettu lintu syö lähes yksinomaan öljypalmun (Elaeis guineensis), tai harvemmin raffiapalmun (Raphia spp.),1 hedelmän lihaisaa ulko–osaa (kuorta). Se elää lähes koko sillä alueella Afrikkaa, jossa öljypalmua esiintyy—metsissä, savanneilla ja mangrovesoilla.2

Pelkkä ajatus ’kasvinsyöjäkorppikotkasta’, joka käyttää terävää nokkaansa pähkinän kuorien repimiseen/leikkaamiseen lihan sijasta, yllättäisi luultavasti useimmat ihmiset.3 Kuitenkin laji nimeltä palmukorppikotka on mitä ilmeisimmin hyvin tunnettu monissa läntisen, eteläisen ja keskisen Afrikan maissa, sillä sen kuvia voi löytää mm. tansanialaisista, gabonilaisista, angolalaisista, gambialaisista ja ghanalaisista posti­merkeistä.4 Palmu­korppikotka esiintyy myös Mtunzini Town Boardin vaakunassa Etelä–Afrikassa.5 Keniassa sen on havaittu elävän jopa 1800 metrin korkeudessa, mutta useammin sitä tavataan matalammilla alueilla. Se on melko kotipaikkauskollinen laji, joka viettää suurimman osan elämästään melko pienellä säteellä pesäpaikastaan. Halkaisijaltaan metrin ja syvyydeltään 40–50 senttimetriä kokoisia pesiä on tavattu suurista puista jopa 60 metriä maanpinnan yläpuolelta.1 

Palmukorppikotka ruokailee auringonnousun aikaan ja iltamyöhään, käyden samassa palmussa päivästä toiseen niin kauan kuin hedelmiä riittää. (On mielenkiintoista, että palmukorppi­kotka joutuu usein kilpailemaan hedelmistä petolintuihin kuuluvan ’serkkunsa’, afrikkalaisen rosvohaukan (Polyboraedes typus) kanssa, joka myös etsii öljypalmun hedelmiä silloin kun niitä on saatavilla, vaikkakaan ei ole niistä riippuvainen.6) Joten mitä palmukorppikotka sitten syö, kun öljypalmun pähkinät tai raffiapalmun hedelmät ovat loppuneet? Rapuja, nilviäisiä yms., joita se poimii merenrannasta-toisinaan myös veden pinnasta napattuja kaloja. Jättietanat ja heinäsirkat kelpaavat myös silloin tällöin, mutta öljypalmun hedelmän kuori on tälle linnulle niin mieluisaa ravintoa, että sitä ollessa saatavilla se hylkää kaikki lihavaihtoehdot täysin.1 

Palmukorppikotkan erityinen mieltymys öljypalmun ja raffiapalmun hedelmiin, joista se siirtyy rapuihin, nilviäisiin ynnä muihin sellaisiin, kun sen mieluisinta ruokatyyppiä ei ole saatavilla, kenties auttaa meitä ymmärtämään, millä tavoin monet eläin-ja lintulajit ryhtyivät lihansyöjiksi syntiinlankeemuksen jälkeen. Alun perin eläimet ja linnut olivat kasvinsyöjiä (1 Moos. 1:30). Kuitenkin Eedenin jälkeisessä, langenneessa synnin ja kuoleman maailmassa, joka ‘huokaa’ ‘katoavaisuuden orjuudessa’ (Room. 8:20–22), ensimmäiset nälkäjaksot saattoivat ajaa nälkiintyvät eläimet ja linnut syömään toisia eläimiä, kun niiden suosimaa ruokakasvia ei ollut saatavilla. Nykypäivän ekologit ovat huomaamassa, että villissä luonnossa monet eläinlajit, joita on luultu yksinomaan lihansyöjiksi, saattavat itse asiassa täydentää (tai jopa korvata) liharuokavaliotaan kasviravinnolla (lue esim. Piranha, Creation 22(4):20–23). Myös monet lemmikinomistajat puhuvat lihansyöjäeläintensä kyvystä elää kasvisruokavaliolla (lue The lion that wouldn’t eat meat, Creation 22(2):22–23)7 Kenties tällainen käyttäytyminen on häivähdys ajasta, jolloin eläimet ja linnut söivät rauhanomaisesti  ‘kaikkia vihreitä kasveja,’ajasta ennen kuoleman ja kärsimyksen traagista saapumista maailmaan ihmisen synnin seurauksena. (1 Moos. 3Room. 5:12).

Lähdeluettelo ja huomautukset

  1. Palm Nut Vulture—Gypohierax angolensis, www.hawk-conservancy.org/priors/palmvulture.htm, syyskuun12, 2000. Palaa tekstiin.
  2. Ilmeisesti palmukorppikotka voi elää vain alueilla, joilla kasvaa joko öljypalmuja tai raffiapalmuja. Viite 1. Palaa tekstiin.
  3. Toisin kuin useimmilla haaskaa syövillä korppikotkilla, joilla usein on paljas pää ja kaula lukuun ottamatta ohutta peitettä alhaalla (tämä on luultavasti erityinen kilpailuvaltti lintujen irrottaessa lihaa mätänevästä raadosta), palmukorppikotkalla sulattomia ovat ainoastaan silmien ympärystä sekä juova nokan juuresta taaksepäin. Viite 1., ja Vulture Biology, www.accutek.com/vulture/biology.htm, syyskuun 12, 2000. Palaa tekstiin.
  4. Palm Nut Vulture stamps, www.bird-stamps.org/species/30043.htm, syyskuun 12, 2000. Palaa tekstiin.
  5. The Raphia palms at Mtunzini, South Africa, www.pacsoa.org.au/palms/Raphia/australis.html, syyskuun 12, 2000. Palaa tekstiin.
  6. African Harrier Hawk or Gymnogene—Polyboraedes typus, www.hawk-conservancy.org/priors/jimmy.htm, syyskuun 12, 2000. Palaa tekstiin.
  7. Sen jälkeen kun Creation.com julkaisi artikkelin ‘kasvinsyöjäleijonasta’, heidän tietoonsa tuli, että toisen maailmansodan aikana lihan ollessa kallista ja vaikeasti saatavilla eläintarhan pitäjät pitivät onnistuneesti leijonia ja muita lihansyöjäeläimiä hengissä täydentämällä niiden ruokavaliota kasviksilla. Palaa tekstiin.