Explore
Also Available in:

Svemir je precizno ugođen za život

napisao Jonathan Sarfati
preveo Zlatko Madzar madzar.ch

1997, ažurirano 2015

Snažan dokaz za dizajnera dolazi iz finog podešavanja univerzalnih konstanti i Sunčevog sustava, na primjer

 • Konstanta elektromagnetska spojka veže elektrone na protone u atomima. Da je manja, održavala bi manje elektrona. Ako bi bila veća, elektroni bi se držali previše čvrsto da bi se vezali s drugim atomima.
 • Omjer elektrona i proton mase je (1: 1836). Opet, ako bi omjer bio veći ili manji, molekule se ne bi formirale.
 • Jezgre ugljika i kisika fino ugađaju razinu energije.
 • Elektromagnetske i gravitacijske sile lijepo su podešene, tako da prave vrste zvijezda mogu biti stabilne.
 • Naše Sunce ima pravu boju. Ako bi bilo crveno ili plavo, fotosinteza bi bila slabija.
 • Naše Sunce također ima pravu masu. Da je masa veća, njegova svjetlina prebrzo bi se promijenila te bi bilo previše visoka energija zračenja. Da je masa manja, raspon planetarnih udaljenosti i mogućnosti održavanja života bila bi preuska; zemlja bi bila bliže suncu, tako da bi plimna sila poremetila rotacijski period planete. UV zračenje bilo bi neadekvatno za fotosintezu.
 • Zemljina udaljenost od Sunca je presudna za stabilan ciklus vode. Da je sunce predaleko, većina vode bi zamrznula; da je preblizu, većina bi voda prokuhala.
 • Zemljina gravitacija, nagib osi, rotacijsko razdoblje, magnetno polje, debljina kore, omjer kisika / dušik, ugljičnog dioksida, vodene pare i razina ozona točno je ispravno za život.

Bivši ateist Sir Fred Hoyle kaže: 'zdravorazumsko tumačenje činjenica je da se super inteligencija pozabavila s fizikom, kao i kemijom i biologijom, te da ne postoje slijepe sile u prirodi.'

Prigovor 1: (Barrow & Tipler1) Ne treba se čuditi što ne opažamo značajke svemira nespojive s našim vlastitim postojanjem jer da su nespojive, ne bismo postojali da bismo to opazili, tako da ne postoji potreba za objašnjenjem.

Međutim, kako je Craig istaknuo (pritom posudivši od filozofa Johna Lesliea), iz toga ne proizlazi da ne trebamo biti iznenađeni kad promatramo značajke kompatibilne s našim postojanjem; i dalje trebamo objašnjenje.2

Po analogiji, ako ste izvedeni pred streljačku postrojbu, a oni su pucali i promašili:

 1. Vi ne bi trebali biti iznenađeni da ste mrtvi, ali
 2. Trebali bi biti iznenađeni što ste živi.

Doista, stvarno je nevjerojatno što ste preživjeli, pa je iznenađenje izraženo u točki (2) razumno. Ono što bi bilo nerazumno, bio bi odgovor na pitanje "Kako ste preživjeli?" S: "Da nisam preživio, ne bih bio ovdje da vam odgovorim." Ne, mi bi željeli znati što se dogodilo da ste ostali živi (njegovi prijatelji su npr. podmitili članove streljačkog stroja, koji su napunili svoje oružje s praznim patronima ili su stavili nekakav štit); ali mi trebamo pravo objašnjenje!

Ako bi koristili neku drugu analogiju, gdje je pravo pitanje lakomisleno onako kako Hawking napuhuje fino podešavanje:

Roditelj: “Zašto nisi očistio svoju sobu kao što sam te zamolio?”
Dijete: “Pa da sam je očistio, onda me to ne bi pitao.”

Dakle da se vratimo na fino podešavanje, po analogiji s točkom (2) gore, stvarno bi trebali biti iznenađeni da su konstante svemira toliko fino podešene za život, jer ta kombinacija je tako nevjerojatna. Radi toga nam je potrebno odgovarajuće objašnjenje.

Prigovor 2: Stanje svih stvari vrlo je nevjerojatno, stoga je svako pojedinačno stanje jedno "čudo".

Međutim, iako se sve kombinacije čine jednako nevjerojatnim da bi bile slučajne, voditelj banke ne vjeruje da se brava banke može otvoriti slučajno. Nitko ne bi mogao objasniti Šekspirov sonet kada bi čimpanza slučajno tipkao, iako bilo slučajno upisana slova uslijedila jednako nevjerojatno ( 'volim te duboko' sigurno zahtijeva više objašnjenja nego 'asnhouyganpi; kvk klkjfl'). Vidi također Cheating with chance.

S tim u vezi postoji tvrdnja ateiste koji se zove Richard Carrier, koji nema znanstvene kvalifikacije, u svezi s Craig argumentima oko finog-podešavanja, tvrdeći zapravo da ne možemo znati koliko mogućih kombinacije konstanti bi bilo u stanju proizvesti svemir sa životom, tako da ne mogu obavljati izračune vjerojatnosti:

Mi zapravo ne znamo da postoji samo uski život koji dopušta raspon mogućih konfiguracija svemira. Kao što je istaknuo Craig po nekoliko teorijskih fizičara (od Krauss do Stenger), može se samo dobiti "uski raspon" ako bi jedna konstanta bila varijabilna i koja bi održavale sve ostale fiksne, što jednostavno ne stoji ako je svemir slučajno odabran. Kada bi omogućili svim konstantama da slobodno variraju, broj konfiguracija koje bi dopuštale život zapravo bi bio visok (između 1 naspram 8 i 1naspram 4: vidi knjigu Victor Stenger’s The Fallacy of Fine-Tuning).

Međutim, australski ne-kreacionističke astrofizičar dr Luke Barnes, stručnjak za fine prilagodbe argumenata,3 opovrgnuo je to kako slijedi:

Između ostalog, time što govori "od" i "do", Carrier pokušava ostaviti dojam da veliko mnoštvo znanstvenika stoji iza njegova mišljenja. Nisam čak ni siguran podržava li ga Krauss. Pročitao sam dosta knjiga na tu temu, a jedino Stenger brani njegovu ideju, i to u jednoj relativno popularnoj knjizi. S druge strane, Craig može navesti one koji ga podržavaju: Barrow, Carr, Carter, Davies, Deutsch, Ellis, Greene, Guth, Harrison, Hawking, Linde, Penrose, Polkinghorne, Rees, Sandage, Smolin, Susskind, Tegmark, Tipler, Vilenkin, Weinberg, Wheeler, i Wilczek. (Vidi ovdije). S obzirom na tvrdnju da "temeljne konstante i veličina prirode moraju pasti u neshvatljivo uski raspon koji podržava život”, velika većina recenzirane znanstvene literature nadmoćno je s Craigom. (Ako se ne slažete, počnite citirati radove).
“On može dobiti svoj 'uski raspon' ako mijenja samo jednu konstantu". Pogrešno. Upravo ono što je pokrenulo ovo područje bilo je to što su fizičari opazili podudarnosti između brojnih konstanti i zahtjeva života. Samo nekolicina od preko 200 znanstvenih radova u ovom području varira samo jednu varijablu. Pročitaj ovo.
“1 u 8 i 1 u 4: vidi Victor Stenger". Ako se Carrier ovdje poziva na Stengerov program MonkeyGod, onda sam sebe zavarava. Taj 'model' ima osam jednadžbi na razini srednje škole, od kojih je šest pogrešno. Ne pravi se razliku između eksperimentalnog raspona i mogućeg raspona, što je pogubno i za svaku raspravu o preciznom ugađanju. Pretpostavke se ciljano odabiru. Nedostaju bitna ograničenja i konstante. Carrier je prethodno nazvao MonkeyGod "proizvodom ozbiljnih istraživanja, opširno obranjenog u stručnom članku". To je objavljeno u filozofskom časopisu humanističkog društva i u jednoj popularnoj knjizi, ali ismijali bi ga u bilo kojem znanstvenom časopisu. MonkeyGod je loš vic.4

Prigovor 3: Postoji beskonačno mnogo svemira.

No, to nije ni najmanji dokaz za njih. U stvari, ne postoje dokazi da je to uopće moguće, pa je prijedlog neznanstven. Bolje je vjerovati u nadnaravnog Stvoritelja-dizajnera, koji ima dobru analognog podršku. Vidi i Stephen Hawking and multiverses.

Carrier argument govoreći u osnovi je: ne možete dokazati da je vaš automobil dizajniran, jer ne znamo koliko mogući raspored materije može proizvesti električno vozilo. Međutim, mi znamo da postoji beskonačno više načina kako se predmeti mogu urediti koji nisu pogonska kopnena vozila.

Preporučene bilješke 

 1. Barrow, John and Tipler, Frank, The Anthropic Cosmological Principle, Clarendon Press, 1986. Natrag na tekst.
 2. William Lane Craig, Barrow and Tipler on the Anthropic Principle vs. Divine Design, 2005; Critical review of The Anthropic Cosmological Principle, International Philosophical Ouarterly 27:437–47, 1987. Natrag na tekst.
 3. Barnes, L., The Fine-Tuning of the Universe for Intelligent Life, arxiv.org, 2 June 2012. Natrag na tekst.
 4. Barnes, L., Christmas Tripe—A Fine-Tuned Critique of Richard Carrier (Part 3), Letters to Nature blogspot, 23 December 2013; bold/italics in original. Natrag na tekst.

Helpful Resources

Christianity for Skeptics
by Drs Steve Kumar, Jonathan D Sarfati
US $10.00
epub (ebook) download
Christianity for Skeptics
by Drs Steve Kumar, Jonathan D Sarfati
US $12.00
Soft cover