Explore
Also Available in:

Veza Darwin/Trocki

Barry Woolley
preveo Zlatko Madzar

Objavljeno: Creation 23(2):54–55, March 2001
Wikimedia CommonsLeonTrotsky
Lav Trocki prigrlio je revoluciju i ubojstvo … i poginuo od udarca ledene sjekire ubojice.

Lav Trocki (1879.-1940.) bio je organizator, protagonist i vođa komunističkoga preuzimanja vlasti u Rusiji nakon revolucije 1917. Bio je očigledan nasljednik komunističkoga diktatora Lenjina, sve dok Staljin nije preuzeo tu ulogu. Netolerantan, netaktičan i nestrpljiv, Trocki je imao nepokolebljivu vjeru u marksizam, ojačanu svojim nepokolebljivim prihvaćanjem darvinizma.

Ishod njegove nepokolebljive vjere u te ideologije i ljutita netolerancija prema neprijateljima bio je korištenje Crvene armije za slamanje neprijatelja novoosnovane Sovjetske države u Ruskome građanskom ratu 1918.–1920. On je pokrenuo naoružavanje civilnog naroda i oduzimanje hrane seljacima. Srušio je Ukrajinsku vojsku pobunjenih seljaka; i njezin anarhistički gerilski vođa, Nestor Makhno (1889.-1934.), koji je ranije bio njegov saveznik protiv Bijelih Rusa, teško je ranjen, ali je ipak uspio pobjeći iz zemlje s obitelji. Trocki je nemilosrdno potisnuo sovjetske mornare u Kronstadtu1 i činio druga nasilna djela s lakoćom, ‘zbog apsolutnog uvjerenja da su služila svrhama proletarijata i njegove trajne revolucije.’2

Po završetku Ruskoga građanskog rata, bezgranična energija Trockog bila je usmjerena na rukovanje pojedinostima upravljanja i provođenje usputnih projekata kao što je vodstvo Društva Bezbožnika, koje je bilo odgovorno za širenje ateističke propagande Sovjeta. Sâm je bio usrdni ateist i zalagao se za ‘ateističku zamjenu’ za religiju; to je uključivalo upotrebu kazališta za protu-religijsku propagandu i komunističke obrede ‘crvenih’ krštenja, ‘crvenih’ vjenčanja, ‘crvenih’ Uskrsa, itd.3 Progonio je kršćane, oskvrnjivao crkvenu imovinu i mrzio sveukupni moral srednje klase.

Trocki se zalagao za trajnu svjetsku revoluciju4 i pozivao na komunističko preuzimanje vlasti u Njemačkoj i drugim zemljama u kojima je mislio kako su prilike povoljne za takva nasilna djelovanja.

Kako se moglo dogoditi da Trocki, sin bogatoga židovskog vlasnika zemlje,5 postane tako ljutito pun predrasuda prema klasi svoga oca i prema religiji? To je uvelike imalo veze s njegovim neuspjehom na fakultetu i njegovim seksualnim grijehom.

U dobi od 17 godina, Trocki je napustio fakultet kako bi se pridružio revolucionarnoj komuni. Jedina marksistička članica ove skupine bila je žena, oko šest godina starija od njega, po imenu Aleksandra Lvovna Sokolovskaya. Isprva je bio silovito usprotivljen i prema Aleksandri i prema njenim marksističkim pogledima, toliko da je na novogodišnjoj zabavi 1896. godine održao zdravicu riječima: ‘Prokleti bili marksisti, i svi oni koji unose tvrdokornost i ispraznost u životne odnose!’6

Međutim, tada je započeo vezu s njom, što ga je navelo na preispitivanje njezina marksizma. Nakon što su aktivnosti komune dovele do smještanja svojih članova u carske zatvore,7 Trocki je imao vremena na pretek za razvoj svojih ideologija.

U zatvoru u Odesi, Trocki je pročitao Darwinovu knjigu Origin of Species [Podrijetlo vrsta] i njegovu Autobiography [Autobiografiju]. Godinama kasnije napisao je: ‘Darwin je uništio moje posljednje ideološke predrasude. … U zatvoru u Odesi osjetio sam nešto poput tvrdoga znanstvenog tla pod nogama. Činjenice su se počele uspostavljati u određenome sustavu. Ideja evolucije i determinizma - odnosno ideja postupnoga razvoja uvjetovana karakterom materijalnog svijeta - potpuno me obuzela.’

‘Darwin je za mene stajao poput moćnog vratara na ulazu u hram svemira. Bio sam opijen njegovom detaljnom, preciznom, savjesnom i istodobno snažnom mišlju. Time sam bio zapanjeniji kad sam pročitao … da je očuvao svoju vjeru u Boga.8 Apsolutno sam odbijao shvatiti kako teorija o podrijetlu vrsta prirodnim odabirom i rodnim odabirom i vjera u Boga mogu naći mjesta u jednoj te istoj glavi.’9

Pojedinosti će biti naknadno ispunjene, ali u doba velikih znanstvenika kao što su James Clerk Maxwell i Louis Pasteur, koji su bili kršćanski kreacionisti, Trocki je preuzeo vjeru u Marxa i Darwina. Iskustvo pretvorbe bilo je istinsko i temeljito. Njegova bi ostavština bila zapisana u bujici krvi što mu je tekla ispod ruke.

Trocki je 1940. godine, dok je živio u egzilu u Meksiku, ubijen po nalogu Josefa Staljina, još jednoga koji je bio preobraćen u ateistički pogled na život čitajući Darwina. Staljin je bio možda najveći masovni ubojica u povijesti. On i Trocki ponašali su se na način što je u skladu s njihovim pretpostavkama: ako me nitko nije napravio, nitko me ne posjeduje i nema apsolutno ispravnoga ili pogrešnoga. U takvome svjetonazoru temeljenom na evoluciji, ništa nije suštinski ‘krivo’ s ubojstvom ljudi, čak i milijuni njih.

Preporučene bilješke

  1. Kronstadt je bila pomorska tvrđava koju je činilo 20.000 mornara, na otoku kraj Petrograda (danas Sankt Petersburg). U ožujku 1921. mornari (mnogi od njih sinovi seljaka) pobunili su se u znak protesta zbog krađe žita njihovim roditeljima i u ime radničke slobode. Po nalogu Trockoga, trupe Crvene armije, zamaskirane u bijelo, prešle su led do mornaričke baze, osvojile ju i masakrirale mornare. Natrag na tekst.
  2. Woolley, B.L., Adherents of Permanent Revolution: A History of the Fourth (Trotskyist) International, [Pristaše trajne revolucije: Povijest četvrte (Trocki) Internacionale], University Press of America, Lanham, Maryland, p. 2, 1999. Natrag na tekst.
  3. Heller, M., Cogs in the Soviet Wheel, [Zupčanici sovjetskoga kola], Alfred A. Knopf, London, p. 204, 1988. Natrag na tekst.
  4. “Rat,” napisao je, jeste “kao revolucija, temelji se na zastrašivanju. Pobjedonosni rat uništava u pravilu samo neznatan dio poražene vojske, plašeći ostale i kršeći njihovu volju. Revolucija djeluje na isti način: ubija nekoliko, ali tisuće plaši.ˮ Referenca 3, str. 119, što navodi Trockog, L., Terrorizm i Kommunizm[Terorizam i komunizam], Gosizdat, Moscow, p. 57, 1920. Natrag na tekst.
  5. Trotsky (Тро́цкий) bio je rođen kao Lev Davidovich Bronstein (Лев Дави́дович Бронште́йн). Skrivao je svoje židovsko podrijetlo usvojivši ime jednoga od svojih zatvorenika iz Odese kao svoj revolucionarni pseudonim. Natrag na tekst.
  6. Carmichael, J., Trotsky: An Appreciation of his Life [Trocki: Prosudba njegovog života], Hodder and Stoughton, London, str. 43, 1975. Natrag na tekst.
  7. 1900. židovski kapelan oženio je Trockog i Aleksandru u ćeliji u zatvoru u Moskvi, nakon što su oboje bili osuđeni na četiri godine u Istočnom Sibiru. Tamo mu je rodila dvije kćeri i zadržala je ime gospođa Bronstein do svoje smrti 1938. Uz njezinu pomoć (držala je lutku ‘bolesnika’ u krevetu nekoliko dana), Trocki je pobjegao 1902. i otišao u Pariz. Ovdje je upoznao Nataliju Ivanovnu Sedovu, koja mu je postala ljubavnica. Iako je Trocki bio u braku s Aleksandrom, Natalija je postala ‘gospođa Trocki’, rodila mu dva sina i ostala s njim do njegove smrti 1940. Natrag na tekst.
  8. Trocki je pogriješio u toj procjeni, možda zbog Darwinova spominjanja ‘Stvoritelja’ u posljednjem stavku Podrijetla, dodatka u izdanjima 2–6, kako bi svoju knjigu učinio pogodnijom za englesko svećenstvo. Darwin je odustao od kršćanstva do 40. godine. Vidjeti Brentnall, J. i Grigg, R., Darwin’s slippery slide into unbelief[Darwinovo uklizavanje u nevjeru], Creation 18(1):34-37, 1995; creation.com/darwinslide. Natrag na tekst.
  9. Eastman, M., Trotsky: A Portrait of his Youth [Trocki: Portret njegove mladosti], Routledge, New York, pp. 117-118, 1925. Natrag na tekst.

Helpful Resources