Explore
Also Available in:

Cand a fost conceput Cain? Este CMI “dominata de barbati”?

Wikipedia.orgEve

C. Mac A. din Australia a scris ca raspuns la articolul dr.-ului Carl Wieland, “Adam si sistemul imunitar”. Ea a gasit cateva probleme in afirmatiile autorului si a criticat de asemenea faptul ca oamenii de stiinta de la CMI sunt in majoritate barbati si nu prea au de-a face cu problemele femeilor.de , autoarea mai multor articole care trateaza problemele femeilor (pe langa articole exegetice asupra Noului Testament in greaca, specialitatea ei) a fost rugata sa raspunda.

In articolul dumneavoastra “Adam si sistemul imunitar”, ca raspunsa la scrisoarea lui Joshua C, ati spus:

Caderea a avut loc la cel mult o saptamana dupa Creatie, probabil chiar mai putin. Aceasta este o deductie din faptul ca Eva nu a ramas insarcinata decat dupa Cadere. Adam si Eva erau doi oameni casatoriti, sanatosi, carora li se poruncise cat inca erau in Eden sa creasca si sa se inmulteasca (Geneza 1.22)

De asemenea ati mai spus:

“Atunci cand ne referim la conditiile dinainte de Cadere trebuie sa luam in considerare ca intotdeauna va exista elementul „poate”. Informatia pe care ne-o ofera Biblia este foarte compacta si de cele mai multe ori deducem unele lucruri indirect. De aceea nu putem face nici o observatie concreta.”

Sunt de acord cu cea de-a doua afirmatie pe care am citat-o, dar nu sunt de acord cu unele din “deductiile” dumneavoastra din primul paragraf citat.

Nu este neaparat adevarat faptul ca Eva nu a fost insarcinata decat dupa Cadere. Cain este primul copil mentionat in Geneza, apoi este mentionat Abel, deoarece acestia doi au fost relevanti pentru istoria copiilor lui Israel si istoria noastra, dar aceasta nu inseamna ca nu au mai fost alti copii nascuti inaintea lor.

Eu as spune ca se prea poate sa mai fi fost copii nascuti intre Cain si Abel, din moment ce Geneza ne spune ca Abel s-a nascut “mai tarziu” fara a se face referinte la cat de mult timp a trecut (Geneza 4.2), dar ar fi foarte neobisnuit sa nu fie numit primul nascut, din moment ce primul fiu nascut era asa de important in lumea antica. Daca Cain nu a fost primul fiu nascut atunci aceasta ar fi singura data din Vechiul Testament unde nu se mentioneaza numele primului fiu nascut. De asemenea, Eva pur si simplu remarca dupa nasterea lui Cain “Am căpătat un om: DOMNUL! (יַהְוֶה YHWH)” (4.1). Aceasta afirmatie sugereaza ca ea credea ca Cain este samanta promisa care va zdrobi capul sarpelui (3.15); teologia ei este corecta prin faptul ca “samanta” avea sa fie si om si Dumnezeu, dar aplicatia este gresita!

Cred ca este mult mai probabil ca Eva sa fi facut greseala aceasta cu primul ei nascut; ea nu mai face aceeasi greseala cu Abel sau cu orcare din ceilalti copii ai ei pe care ii cunoastem, deci eu cred ca este rezonabil sa spunem ca Cain a fost primul ei nascut. Intr-adevar, numele Abel (ebraica הֶבֶל Hebel) inseamna “vanitate” (din הָבָל habal, a deveni in zadar), sugerand faptul ca Eva a disperat cand a realizat ca Cain nu era “samanta” promisa.

Set de asemenea nu a fost conceput decat atunci cand Adam avea 130 de ani.

Probabil ca au fost multi copii intre Abel si Set, fii si fiice. Set este mentionat in primul rand pentru ca el a fost vazut ca un inlocuitor al lui Abel, iar in al doilea rand pentru ca el este stramosul din care Noe, si de la el toti oamenii de azi, au descins. Si se mai ridica o problema majora care rezulta din ideea ca au existat copii nascuti intr-o lume perfecta inainte de Cain – de ce urmasii lor nu se gaseau in arca lui Noe?

stock.xchngPregnant women

Nu vad nici o problema in ideea ca au mai existat copii intre Cain si Abel, si intre Abel si Set, dar sunt multe dovezi teologice si literare care ne fac sa credem ca Cain a fost primul nascut al lui Adam si al Evei. Din moment ce Cain a dovedit atat de evident natura lui cazuta, el trebuie sa fi fost conceput dupa Cadere.

Cred ca ar fi fost foarte nedrept din partea lui Dumnezeu sa reactioneze asa de dur dupa o perioada asa scurta de timp.

De ce? Adam si Eva erau oameni cu judecata matura (care probabil depasea cu mult judecata noastra) de la care se astepta sa inteleaga o porunca si consecintele neascultarii acelei porunci. Nu este nimic nedrept in faptul ca Dumnezeu a asteptat de la Adam si Eva sa asculte porunca Sa inca din primul ceas in care s-au gasit in gradina.

Din cate il cunosc eu pe Dumnezeu cred ca El a dat un timp cuplului nou creat pentru a se cunoaste pe sine si unul pe altul si, mult mai important, pentru a-L cunoaste pe Dumnezeul lor prin partasia cu El in Gradina, pentru a aprecia tot ceea ce El le-a dat si a facut pentru ei.

Din ce verset biblic deduci aceste principiu? Casatoriile aranjate in care relatiile sexuale aveau loc imediat ce era oficiata casatoria erau foarte des intalnite in cultura orientului apropiat antic; vezi Isaac si Rebeca ca si exemplu biblic (Geneza 24). “Timp pentru a se cunoaste unul pe celalalt” este o cerinta doar in cultura occidentala moderna si nu se gaseste in nici un text biblic care sa aiba legatura cu casatoria. De fapt, casatoriile aranjate sunt inca intalnite in unele parti ale lumii ne-occidentale, iar mireasa nu isi intalneste sotul inainte de ziua nuntii lor.

Ei nu erau ca noi in toate privintele. Ei nu aveau parinti umani sau familie extinsa. Ei nu aveau amintiri frumoase din copilarie sau amintiri ale unor cazaturi urmand alergarea in bratele unui parinte iubitor pentru a primi mangaiere.

Ei nu erau ca noi si prin faptul ca ei aveau o relatie directa cu Dumnezeu neintinata de pacat – adica fara durere, boala, necaz si jale. Eu cred ca aceste beneficii cantaresc mai greu decat acele lucruri despre care tu spui ca le-au “pierdut”.

Ei erau in multe privinte ca si copiii nou-nascuti, iar eu cred ca Dumnezeu le-a dat timp sa se maturizeze pentru a fi capabili sa inteleaga si sa fie responsabili inainte ca Dumnezeu sa le permita sa fie expusi la tipurile de ispite care aveau sa aiba consecinte atat de grave de atunci inainte.

Ei nu erau ca si nou-nascutii in nici o privinta, cu exceptia varstei. In aceeasi zi in care Adam a fost creat el a avut capacitatea intelectuala de a numi animalele – inainte chiar ca Eva sa fie creata. Apoi el a fost capabil sa recunoasca ca sotia lui era o fiinta la fel ca el, in timp ce niciunul din animale nu semana cu el, si si-a exprimat indata bucuria. El a fost deci creat matur, atat din punct de vedere fizic cat si intelectual, asa ca nu mai era nevoie de timp pentru ei sa “se maturizeze pentru a fi capabili sa inteleaga si sa fie responsabili”; ei erau deja in acel punct. Bineinteles ca ar fi fost nedrept din partea lui Dumnezeu sa permita ispita intr-un moment in care ei nu intelegeau inde-ajuns interzicerea si consecintele ei, dar nu credem ca s-a intamplat acest lucru.

De asemenea, ei trebuie sa fi fost mult mai capabili decat noi sa se impotriveasca ispitei inainte de Cadere, deoarece ei nu fusesera inca atinsi de pacat. Toti oamenii de atunci incoace (cu exceptia lui Isus, bineinteles) au o “inclinatie” spre pacat, astfel incat noi nu mai suntem capabili sa alegem in mod consecvent sa facem ce este bine; noi toti vom pacatui pentru ca suntem pacatosi prin natura noastra. Adam si Eva nu erau pacatosi inainte de Cadere.

Caderea, dupa parerea mea, a avut loc la cativa ani dupa Creatie.

Este oare realist sa credem ca lui Adam si Evei le-au trebuit ani de zile sa ajunga sa se cunoasca inainte sa inceapa sa asculte porunca lui Dumnezeu data in a sasea zi a Creatiei: “cresteti si inmultiti-va”?

Eu cred de asemenea ca Eva trebuie sa fi avut o perioada mai mare intre ciclurile menstruale decat au femeile din ziua de azi. Cred ca ar fi fost foarte nedrept ca ea sa fie impovarata cu, in cel mai bun caz, aceasta aparitie inconfortabila si restrictionala cu care femeile si fetele din ziua de azi au de-a face…

stock.xchngbabies

Eu cred ca este o greseala sa egalam experientele de dupa Cadere cu cele dinainte de Cadere. Chiar si in ziua de azi, multe femei nu experimenteaza nici o durere la menstruatie; dar deoarece unele femei au dureri, putem atribui acest lucru degenerarii organismului uman dupa Blestem. Pentru majoritatea femeilor din ziua de azi, orice durere asociata cu ciclul menstrual dureaza doar cateva zile, iar de obicei nu sunt atat de mari incat sa impiedice desfasurarea activitatilor zilnice normale. Durerile severe sau indelungate nu fac parte din ciclul menstrual, iar de obicei aceasta durere severa este asociata cu probleme de sanatate care pot fi de asemenea atribuite degenerarii de dupa Blestem.

Este foarte putin probabil ca Eva sa fi avut mai putine cicluri menstruale, din moment ce noi suntem descendentele biologice directe ale ei. Pe de alta parte nu avem nici o dovada ca ciclurile menstruale au fost mai putin frecvente la femeile din istoria antica. Mai degraba, ca parte a creatiei initiale bune, ciclurile menstruale puteau sa nu presupuna disconfort pentru Eva, la fel cum ar fi fost si nasterea de copii, daca ar fi trait destul de mult in starea neintinata incat sa aduca pe lume un copil.1

… si s-o impovareze si mai mult cu o sarcina cand ea de abia a avut timp sa se cunoasca pe sine ca si femeie si ca fecioara, sau sa-l cunoasca pe Adam ca si un frate drag, prieten si suflet pereche.

Inca o data, ideea ca Eva trebuia “sa se cunoasca pe sine”, mai ales “ca si femeie si ca fecioara”, este in intregime un punct de vedere preluat din occidentul modern si impus textului. Din moment ce toti oamenii din lumea antica erau “orientati pe grup” ei nu se gandeau la ei insisi independent de familia lor si de grupurile culturale. (Pentru mai multe informații, consultați Honor and Group Orientation in the New Testament World (off-site).2) O femeie nemaritata se “stia pe sine” ca parte din casa tatalui sau. O femeie maritata se gandea la ea ca si parte a casei sotului ei.

Deduc din Biblie ca frecventa ciclurilor menstruale la femei a fost un rezultat al Caderii atunci cand Dumnezeu “a marit” insarcinarea Evei. Faptul ca avea copii mult mai des trebuia sa o tina ocupata in treburile pe care le facea cel mai bine, adica sa fie sotie, mama si gospodina.

Nu cunosc nici un erudit in ale Bibliei care sa adopte aceasta interpretare, si ca sa fiu sincera, nu vad de ce ar face-o. Un principiu fundamental in hermeneutica este acela ca trebuie adoptata o interpretare clara, iar Legea economiei sustine de asemenea ca cea mai simpla solutie este si cea mai buna. Cea mai simpla interpretare este aceea ca Blestemul a facut nasterea de copii dureroasa pentru Eva, ceea ce nu s-ar fi intamplat daca ea ar fi ramas in starea necazuta. Disconfortul experimentat de unele femei la menstruatie ar putea fi parte din acest blestem specific, dar inclin mai mult sa cred ca acest disconfort este parte din deteriorarea conditiei umane de dupa Cadere, din moment ce multe femei din ziua de azi nu au aceste durerei in timpul menstruatiei, deci nu este ceva universal valabil. Pe scurt, durerea de la menstruatie este cel mai sgur un efect al Blestemului, dar probabil nu o cauza directa a acelui blestem specific directionat spre Eva.

Mai sunt si alte lucruri despre care as vrea sa vorbesc, dar voi trece la comentariul urmator. As vrea sa recomand ca din cand in cand sa fie consultate si sotiile oamenilor de stiinta de la CMI in legatura cu lucrurile care le privesc pe femei. Echipa de la CMI este in intregime dominata de barbati.

Desi echipa care lucreaza cu norma intreaga la CMI este alcatuita din barbati, li se cere si femeilor sa scrie o multime de articole legate de “subiecte care privesc femeile”. De exemplu, eu insami am scris cateva articole despre avort (vezi de exemplu: “Avortul: un drept indispensabil sau violenta impotriva femeilor?”; “Acordul bioeticienilor si al lui Obama: infanticidul trebuie legalizat”; si “Darul mortii?”), despre faptul ca nu trebuie folosite pronume feminine pentru Dumnezeu si orientarea pro-feminista a Bibliei.

Mai mult, oamenii de stiinta de la CMI isi consulta cateodata sotiile. De exemplu, dr. Jonathan Sarfati, in feedbak-ul pe care l-a primit la articolul cu privire la durerea la nastere, si-a consultat sotia si a citat teologi de renume care sunt femei si mame.

Membrii echipei dau buzna in unele subiecte fara a intelege sau intelegand putin perspectiva unei femei si avand putina sensibilitate sau compasiune.

Va pot asigura ca oricare ar fi lucru care va da aceasta impresie, nu exista lipsa de sensibilitate sau compasiune printre barbatii din aceasta echipa. Niciodata nu mi s-a parut ca asta ar fi o problema – intr-adevar acest site a fost, omeneste vorbind, esential in convertirea mea care a avut loc in timpul liceului.

De asemenea, asa cum am aratat si mai sus, parerea unei femei este deseori cautata atunci cand vine vorba de subiecte in care este de folos, dar nu exista in niciunul din articolele mele nici macar un cuvant care sa apartina unui barbat si care sa fie mai putin adevarat sau irelevant. In schimb, multe dintre articolele care vorbesc despre avort de pe acest site, scrise de barbati, sunt la fel de bune ca acelea scrise de femei. La urma urmei, argumentele logice nu au cromozomi.

Dar de cele mai multe ori, “perspectivele femeilor” care sunt ignorate pe site sunt acelea care pur si simplu nu sunt biblice sau nu sunt credibile. Si barbatii si femeile ar trebui sa se bucure ca aceste perspective sunt excluse.

Acestea fiind spuse, as vrea sa va multumesc pentru toate lucrurile bune pe care le faceti la CMI, la urma urmei noi femeile stim ca nu sunteti perfecti. Ne vom ruga pentru voi pana ce Hristos va lua chip deplin in voi.

Sunt sigura ca nu ati intentionat ca acest comentariu sa sune asa de superior pe cat pare; la urma urmei, noi toti avem nevoie ca Hristos sa ia chip in noi (conform Galateni 3.28).

Lita Sanders

Note

  1. Exista posibilitatea ca inainte de Cadere, corpul femeilor sa fi fost in stare sa absoarba complet mucoasa endometrica asa cum se intampla la majoritatea mamiferelor; de aceea nu se observa la pisici, caini, oi, vaci menstruatie exterioara. Chiar si in ziua de azi, organismul femeii absoarbe doua treimi din aceasta mucoasa. Dar ceea ce este sigur e ca nu exista disconfort inainte de cadere, in timpul menstruatiei sau oricand altcandva. Nu avem nici o justificare sa numim menstruatia “blestem”. Înapoi la text.
  2. Exista plusuri si minusuri in ambele culturi. Cu toate acestea, tarile cele mai influentate de Reforma sunt cele mai individualiste, cu toata prosperitatea pe care drepturile omului si drepturile la proprietate o pot aduce. Acest lucru se datoreaza redescoperirii doctrinei biblice a justificarii prin credinta, care a ridicat independenta individului. Acelasi lucru l-a facut si Isus cand a condamnat pacatele din inima pe care ceilalti oameni nu le pot vedea, cum sunt mania si pofta rea (Matei 5.22, 28). Asadar in timp ce cultura biblica era colectivista, si trebuie inteleasa in acest context, multe din invataturile sale se adreseaza subtil dezavantajelor acestui tip de cultura si pune fundatia pentru aspectele pozitive ale unei culturi individualiste. Vezi John Robbins, Hristos si civilizatia, Trinity Foundation, POB 68, Unicoi, TN 37692, 2003. Înapoi la text.

Helpful Resources

Bioethics
US $10.00
DVD
Is Human Life Special?
by Gary Bates and Lita Cosner Sanders
US $4.00
Booklet
Life Before Birth
by Gary E Parker
US $13.00
Hard cover