Explore
Also Available in:

Ropa z řas

‘Kaše’ z řas se během minut mění na surovou ropu

 a
Přeložil Pavel Kábrt (kreacionismus.cz)

algae

Vědci ze Spojených států vypracovali způsob, jak přeměnit řasy na surovou ropu za méně jak 60 minut. Směs řas a vody, připomínající spíše hrachovou polévku, je vystavena teplotě 350 °C a tlaku 20 miliónů pascalů, což rozloží řasy na ropu a plyn. Vědci zjistili, že asi 80 až 90 % vody činí ‘kaši’ z řas pro proces přeměny nejlepší.

Takto vytvořená surová ropa, stejně jako ta z ropných studní, může být rafinována na letecké palivo, benzín, naftu a další produkty, a plyn může být přeměněn na zemní plyn s rozličným použitím, jako je vaření či vytápění domácností nebo pro pohon aut.1

Desítky let byla rozšířena víra, že ‘fosilní paliva’, jako jsou ropa či plyn, potřebují ke svému vzniku z řas a rostlin (a dalšího pohřbeného organického materiálu—viz poznámku níže) milióny let, poté, co byly pomalu zachyceny v horninách a vystaveny zemské teplotě a tlaku po ohromně dlouhé věky.

Jenže teď už víme, že milióny let nejsou pro vznik ropy a plynu potřebné. Tento průmyslový proces (u kterého nejsou zapotřebí žádná chemická činidla) ukazuje, že teplota a tlak jsou dostačující faktory ke vzniku ropy v ultrakrátké době. A jak teplota, tak i tlak, jsou ‘přirozeně’ k dispozici, když je organický materiál pohřben2 hluboko v zemi, k čemuž muselo dojít ve velkém měřítku v době celosvětové potopy popsané v Genesis. Tisíce let, které od té doby uběhly, jsou víc než dostačující k vyprodukování obrovských fosilních zásob, které dnes nalézáme.

Je pozoruhodné, že pro přeměnu řas na ropu jsou potřebná velká množství vody. Fakta naznačují, že některé naše zásoby plynu a ropy pocházejí z ohromných ploch vodních květů řas existujících během rok dlouhé celosvětové potopy, což byl důsledek vulkanické aktivity, která změnila chemickou rovnováhu i teplotu vody. Jak víme, k vodnímu květu z řas dnes dochází v důsledku stresu prostředí. Ohromná kvanta řas mohla být katastroficky pohřbena uvnitř sedimentárních nánosů během Potopy—před asi 4 500 roky.

Je to docela trapné, že kdykoli se objeví důkazy, že fosilní paliva nepotřebují ke svému vzniku ohromné časové věky, objeví se v médiích titulky typu ‘Na procesy, které zde trvají jen minuty, potřebovala příroda celé milióny let’.

Pochází veškerá surová ropa z pohřbených rostlin či řas?

Courtesy of Pacific Northwest National Laboratorycrude-oil
Kaše z řas
Courtesy of Pacific Northwest National Laboratoryslurry
Kaše z řas a surová biogenní ropa

Téměř jistě nikoli. Některé zásoby ropy, zvláště ty z Venezuely, obsahují velká množství vanadia; o těch se věří, že pocházejí na prvním místě z nahromadění mořských organizmů, zvláště z měkkýšů.

Mějte na mysli, že pohřbená vegetace, vystavená teplotě a tlaku, se nejprve může změnit na uhlí, které rovněž vznikne ve velmi krátké době. Uhlí se může přeměnit na ropu, je-li vystaveno dalším vysokým teplotám a tlakům. Příkladem jsou zásoby ropy v australském průlivu Bass Strait, které nesou chemické znaky toho, že pocházejí z geograficky blízkých zásob hnědého uhlí blízko Gippsland. Věří se, že zásoby ropy se tam tvoří právě v současnosti, v důsledku zatlačování uhelných ložisek hlouběji do země.3

Také máme důkazy k domněnce, že se některá ropa tvoří přímo z metanu, plynu hluboko v zemi. Některá ropná ložiska se nalézají ve vyvřelých horninách, ve kterých zřejmě žádná vegetace nebyla uložena. Jedna z teorií mluví o činnosti mikrobů, jako jednom z možných faktorů pro vznik ropy.4

Odkazy a poznámky

  1. Rickey, T., Algae to crude oil: Million-year natural process takes minutes in the lab, pnnl.gov, 17 December 2013. Zpět k textu.
  2. Thus preventing ongoing exposure to oxygen, which would result in decomposition, not oil formation. Zpět k textu.
  3. Snelling, A.A., The recent origin of Bass Strait oil and gas, Creation 5(2):43–46, 1982; creation.com/bass-gas. Zpět k textu.
  4. Wieland, C., Oil not always a ‘fossil fuel’, Creation 32(2):56, 2010; creation.com/oil-not-always-fossil. Zpět k textu.

Helpful Resources

The Greatest Hoax on Earth?
by Dr Jonathan Sarfati
US $10.00
Soft cover
Christianity for Skeptics
by Drs Steve Kumar, Jonathan D Sarfati
US $12.00
Soft cover
Refuting Compromise
by Dr Jonathan Sarfati
US $17.00
Soft cover
Evolution's Achilles' Heels
by Nine Ph.D. scientists
US $17.00
Soft cover