Explore
Also Available in:

Ústupem do reality

Snižování „stáří“ stalaktitů a stalagmitů.

Napsal
Přeložil Jakob Haver (Kreacionismus.cz)

Publikováno v časopise Creation 20(1):14, Prosinec 1997

“Copak nepotřebují stalaktity a stalagmity ke svému utvoření miliony let?” Toto je na seminářích velmi častá otázka.

TallStalagmites@300w
Když kapající voda přenáší neustále hodinu za hodinou rozpuštěné minerály, je i sto let hrozně dlouhá doba. Od velké Potopy popsané v Bibli uplynulo mnoho staletí, což je dostatek času k vytvoření krásných vápencových jeskyní, jako je tato. K jejich vysoce rychlému utváření přispěly neobvykle vlhké podmínky na konci Potopy.

Mnozí z nás jsme už navštívili podzemí, abychom zhlédli ty velkolepé vápencové útvary, jako jsou ty na obrázku. Průvodci obvykle upozorňují na údajné „miliony let“ jejich pomalého a postupného utváření – nebo to alespoň zmíní. Z komentářů jeskynních fanoušků po celém světě vyplývá, že provozovatelé jeskyní nabízející výlety do podzemí jsou stále méně přesvědčeni, že výzdoba jeskyní potřebuje ke svému vzniku dlouhé věky. Ve skutečnosti mnohé jeskyně o celém tomto předmětu pozoruhodně mlčí.

K tomu nepochybně přispěly i kreacionistické publikace jako je tato, protože tím se dostanou fotografické důkazy o rychlém utváření vápencových jeskynních struktur do rukou stovek tisíc lidí. Běžný průvodce má tedy slušnou šanci, že v jakékoli skupině návštěvníků bude alespoň jeden informovaný kreacionista – možná dokonce vybavený příslušným časopisem Creation. Na tento problém ukazuje například soubor stalagmitů v důlním tunelu, který je mladší než 150 let; 1 nebo velmi dlouhé stalaktity a slušně velké stalagmity v nepoužívané těžební šachtě;2 nebo velký počet stalaktitů rostoucích pod Válečným památníkem v Austrálii;3 a dokonce i historické Water Wheel (Vodní kolo) v západní Austrálii, které „zamrzlo“ ve vápenci za pouhých 65 let!4

Také se zdá, že k přehodnocení (stáří) dochází proto, že realita nakonec musí dohonit i ty nejvíce uchovávané mýty. Tuto skutečnost mocně zdůraznil skvělý článek v sekulárním turistickém časopise5 o cestě do hlubin jedné z arizonských jeskyní.

Článek se zabýval sestupem do jeskyně zvané „S.P.“ poblíž Sierra Vista v Arizoně. Celé to komentoval Jerry Trout, jeskynní specialista v Arizona Forest Service. Trout byl středoškolským učitelem a geologem. Pisatel uvádí: „To, o čem nás geologové přesvědčovali jako o faktu, pokud jde o datování jeskyně, tak to jsou nyní jen spekulace, říká Trout.“

Trout je pak citován dále, kde říká:

„V letech 1924 až 1988 hlásal uvítací nápis nad vchodem do Carlsbad Caverns [New Mexico], že jeskyně Carlsbad je stará nejméně 260 milionů let. V roce 1988 byl text cedule změněn na 7–10 milionů let. Potom nápis na krátkou dobu hlásal stáří 2 miliony let. A teď už tam není cedule žádná.“

Článek pokračuje:

“Stručně řečeno [Trout] říká, že geologové nevědí, jak dlouho se jeskyně utvářela. A zatímco někteří se domnívají, že krásné stalaktity, podobající se rampouchům potřebovaly k výzdobě jeskyně „S.P.“ celé roky, Trout říká, že díky časosběrným snímkům mohl pozorovat, jak stalaktit vyroste během několika dnů o několik centimetrů.“

Podobné věci by nás neměly překvapovat, protože máme k dispozici skutečnou historii světa ve spolehlivém slově Boha, který byl u toho a který nikdy nelže. Utváření výzdoby jeskyní nemohlo trvat miliony let – jednoduše k tomu nebylo ani zdaleka tolik času!

Odkazy

  1. Batten, D., ‘Instant’ stalagmites!, Creation 19(4):37, September 1997. creation.com/instant-stalagmites. Zpět k textu.
  2. Focus: News of interest about creation and evolution, Creation 19(2):5, March 1988. Zpět k textu.
  3. Jamieson, E., Do ancient stalactites really exist?, Creation 16(1):14–15, December 1993. creation.com/do-ancient-stalactites-really-exist. Zpět k textu.
  4. Petrified waterwheel, Creation 16(2):25, March 1994. creation.com/petrified-waterwheel. Zpět k textu.
  5. Arizona Highways, pp. 4–11, January 1993. Zpět k textu.