Explore
Also Available in:

Sunt credincioșii încuiați la minte și părtinitori?

de 
tradus de Cristian Monea (Centrul De Studii Facerea Lumii)

bias-bad-thing

Am primit recent un e-mail care descrie o dilemă întâlnită des. Un cititor a dat share la un articol de pe siteul CREATION.com pe rețelele sociale, dar un prieten a refuzat să îl citească, spunând că un articol de pe un site numit CREATION.com trebuie să fie părtinitor! Pentru că avem presupoziții biblice, acest ateu a crezut că nu putem fi de încredere. Cu toate acestea, faptul că suntem deschiși față de înclinările noastre este, de fapt, un semn că suntem o sursă de informații credibilă.

Toată lumea are înclinări

Nu ne gândim adesea la aceasta, dar toată lumea este părtinitoare în legătură cu multe lucruri. Dacă aveți o opinie cu privire la un subiect dat, aveți o părtinire. Dacă aveți o echipă preferată de sport, o marcă de cafea sau o filozofie economică, aceasta este o părtinire. Și putem fi părtinitori în ceea ce privește totul, de la aspecte triviale la subiecte vitale.

Cu toate acestea, atunci când vine vorba de înclinări filosofice, ateii pretind că sunt mai obiectivi decât creștinii, deoarece creștinii sunt constrânși de învățătura Bibliei, care se presupune că ‚ne închide mintea’ și ne lasă mai puțin deschiși față de alte idei. Cu toate acestea, ateii au o filosofie la fel de rigidă; doar o prezintă drept obiectivitate, deoarece au confundat greșit știința reală cu evoluția.

Atitudinea față e presupozițiile creștine

Deci, cum putem răspunde atunci când cineva ne acuză că suntem părtinitori? În primul rând, întoarce-l la ideea de presupoziții. Toată lumea are lucruri pe care pur și simplu le presupune a fi adevărate fără a putea să le dovedească; aceste idei fundamentale sunt presupoziții. Prin urmare, creștinii au presupoziții, la fel și ateii, agnosticii și oamenii din alte religii. Ați putea cere evoluționistului să numească un lucru despre care știe că este adevărat privind evoluționismul, de exemplu, și când menționează anumite particularități, atunci aveți posibilitatea să-i arătați cum pot fi interpretate în mod diferit astfel de fapte.

Nu permiteți unui necredincios să pretindă că este neutru atunci când nu este. Ambele părți au prejudecăți care afectează modul în care gândim și interpretăm dovezile. Aducerea unui evoluționist în punctul realizării că are o părtinire este adesea primul pas spre o conversație productivă.

De asemenea, nu fiți intimidați să abandonați presupozițiile dvs. pentru a încerca să stați pe un pretins teren ‚neutru’. De fapt, veți fi blocați încercând să apărați principiile creștine pe o fundație necreștină.

Rolul dovezilor

Dar există, de asemenea, dovezi bune că presupozițiile creștine sunt, de fapt, adevărate. Biblia s-a dovedit a fi o Sursă istorică foarte sigură—există consemnări arheologice sau de altă natură istorică în afara Scripturii care afirmă că oamenii și locurile descrise în Scriptură au existat de fapt, iar evenimentele înregistrate s-au întâmplat de fapt.

Dar cea mai bună dovadă a faptului că Biblia este adevărată este mărturia lui Iisus Hristos, a cărui Înviere din morți este dovada că El este, de fapt, cine a susținut că este—Fiul lui Dumnezeu. Și mărturia Lui despre Scriptură este lipsită de ambiguitate—El a susținut că nici măcar cea mai mică epistolă din Scriptură nu va eșua. Când a citat Scriptura, a fost întotdeauna complet autoritar.

Ne afectează presupozițiile informațiile?

La Creation Ministries International (CMI), avem clar o prejudecată sau presupoziții cu privire la creația biblică. Credem că dovezile susțin creația biblică, dar credem, esențial, în creația biblică, pentru că este ceea ce învață Scriptura. Deci, chiar dacă țesutul moale din oasele dinozaurilor, carbonul-14 din diamante și cele mai bune dovezi pentru un Pământ ‚tânăr’ ar fi fost demonstrate drept netemeinice mâine, noi tot am fi creaționiști, deoarece credința noastră nu a constat niciodată în dovezi.

Cu toate acestea, pentru că suntem deschiși față de înclinarea noastră, puteți spune care sunt faptele versus care este interpretarea noastră a acestor fapte. Faptul este că țesuturile moi, celulele sanguine și chiar și ADN-ul au fost găsite în fosilele dinozaurilor. Interpretarea noastră este că fosilele nu sunt vechi de milioane de ani, ci au fost îngropate în timpul Potopului lui Noe, doar cu mii de ani în urmă, explicând de ce țesutul nefosilizat ar putea supraviețui în condiții speciale. Evoluționiștii au propriile lor interpretări—întrebarea este care explicație se potrivește mai bine faptelor.

CMI ajută creștinii să discute aceste probleme biblic de peste 40 de ani. Mulțumim susținătorilor noștri care formează această organizație pentru a pregăti posibilii credincioși!