Explore
Also Available in:

Kepler-78b, planeta care „nu ar trebui să existe”

de 
tradus de Cristian Monea (Centrul De Studii Facerea Lumii)

kepler-78b

Apostolul Petru a avertizat despre un moment în care vor veni batjocoritori, ignorând în mod deliberat faptul că prin Cuvântul lui Dumnezeu au apărut cerurile și pământul (2 Petru 3:3–5). Astăzi, de fapt, există mulți în spațiul public, care afirmă că nu era necesar niciun Creator. Și, mai degrabă decât să accepte creația biblică în șase zile, cu aproximativ 6000 de ani în urmă, ei pretind, în schimb, că universul s-a format prin procese naturaliste (adică prin el însuși) de-a lungul a miliarde de ani.

Cu toate acestea, oamenii de știință întâlnesc astăzi în mod repetat dovezi care denaturează teoriile originilor evolutive și ale duratelor îndelungate de timp.1 Un exemplu este exo-planeta Kepler-78b, aproximativ 20% mai mare decât Pământul și cântărind de două ori mai mult, descoperită recent,2 în constelația Lebăda. Descoperirea sa contrazice atât de mult teoriile formării planetare încât Centrul pentru Astrofizică al Harvard Smithsonian (CfA) a declarat într-un comunicat: „Kepler-78b este o planetă care nu ar trebui să existe”.3

Astronomii evoluționiști se îngrijorează, în primul rând, de apropierea4 „acestei lumi de lavă arzătoare”5 de steaua sa, orbitând-o în numai opt ore și jumătate – una dintre cele mai strânse orbite cunoscute în Univers. Acest lucru o face „o rușine”5 față de teoriile actuale de formare planetară, deoarece orbita actuală a lui Kepler-78b ar fi fost în interiorul propriei stele, la originile evolutive ale acestui sistem planetar, când se presupune că steaua ar fi fost mult mai mare. Acest lucru este, desigur, imposibil, așa cum a explicat astronomul CfA, Dimitar Sasselov:

„Nu s-ar fi putut forma în loc, pentru că nu puteți forma o planetă în interiorul unei stele. Nu ar fi putut să se formeze mai departe și să migreze spre interior, pentru că ar fi migrat până în stea. Această planetă este o enigmă.”5

Colegul astronom CfA David Latham a reiterat: „Această planetă este un mister complet. Nu știm cum s-a format sau cum a ajuns unde este astăzi.”5

Kepler-78b este doar un „mister complet” al numeroaselor „enigme exo-planetare” descoperite de curând.6 Subliniază încă o dată eșecul tuturor încercărilor de a explica formarea naturalistă a planetelor.7 Cu siguranță există un mesaj acolo, pentru oricine dorește să-l primească: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui o vestește tăria.” (Psalmul 19:1)

Referințe și note

  1. Batten, D., Age of the earth—101 evidences for a young age of the earth and the universe, creation.com/age 4 Iunie 2009. Înapoi la text.
  2. Prin intermediul datelor transmise de telescopul de pe nava spațială Kepler a NASA, lansată în 2009, și confirmate ulterior prin măsurători cu spectrometrul de înaltă precizie HARPS-North de la Observatorul Roque de los Muchachos din La Palma și spectrograful HIRES de la Observatorul Keck, Hawaii. Înapoi la text.
  3. Mystery world baffles astronomers, Harvard Smithsonian Center for Astrophysics media release no. 2013-25, cfa.harvard.edu, 30 Octombrie 2013. Înapoi la text.
  4. Mai puțin de 1,6 milioane de km (un milion de mile). Înapoi la text.
  5. O’Neill, I., Kepler-78b: Mystery exoplanet shouldn’t even exist, news.discovery.com, 30 Octombrie 2013. Înapoi la text.
  6. Planets baffle big bangers, Creation 36(3):9, 2014; creation.com/focus-363#planets. Înapoi la text.
  7. Hartnett, J.G., Planetary system formation: exposing naturalistic storytelling; creation.com/planet-formation, 14 Aprilie 2016. Also, Psarris, S., Our created solar system DVD (disponibil la CMI). Înapoi la text.