Explore
Also Available in:

Opravné mechanismy DNA „křičí“ o stvoření

Napsal
Přeložil Pavel Akrman (Kreacionismus.cz)

Publikováno v časopise Creation 38(2):56, Duben 2016
alicephoto/123RFDNA

V roce 2015 získali Tomas Lindahl, Paul Modrich a Aziz Sancar Nobelovu cenu v oboru chemie za objev opravných mechanismů DNA.1 Jak ve svém článku informovala společnost BBC: „Ještě v 70. letech minulého století si vědci mysleli, že DNA je stabilní molekula, ale prof. Lindahl prokázal, že se rozpadá překvapivě rychle.“ To vedlo jej, a později i ostatní k hledání opravných mechanismů, a vědci jich několik skutečně našli (proto jsou tři držitelé této ceny).

Článek hovoří o opravných mechanismech jako o „nezbytných procesech“. Bez opravných mechanismů se DNA rozpadá vskutku „překvapivě rychle“. Jakmile organismus zemře, opravné mechanismy přestanou fungovat a DNA se rozpadá. To znamená, že ve fosiliích, které mají být údajně staré miliony let, by se žádná neporušená DNA neměla nalézt; jenže v mnoha případech se tam vyskytuje, a to platí i v případě dinosauřích ve fosilií.2

Každému by tedy mělo být zřejmé, že DNA nemohla nikdy vzniknout přírodními procesy (tj. pouze působením chemie a fyziky), ale i kdybychom na chvíli připustili, že k tomu mohlo dojít, DNA bez opravných mechanismů, které pečují o její uchování, by byla k ničemu. Bez opravných mechanismů by se DNA rozpadla dříve, než by se mohla spojit (pokud by to vůbec bylo možné v nepřítomnosti buněčného aparátu, který ji může dát dohromady, a který je sám kódován v DNA). Navíc je tu také kódovaný systém ukládání informací DNA, jehož vznik nelze vysvětlit žádným přírodním způsobem, stejně jako vysoce uspořádané sekvence informací v DNA, které specifikují přesnou tvorbu proteinových složek života.

Opravné mechanismy zahrnují neuvěřitelně složité nanostroje,3 které už samy o sobě popírají jakoukoli představu o naturalistickém původu. Čím více toho v oblasti biologické vědy víme, tím více je nám jasné, že život vznikl působením nepředstavitelně inteligentního Tvůrce.4

Odkazy a poznámky

  1. Rincon, P., Chemistry Nobel: Lindahl, Modrich and Sancar win for DNA repair, bbc.com, 7 October 2015. Zpět k textu.
  2. Sarfati, J., DNA and bone cells found in dinosaur bone, J. Creation 27(1):10–12, 2013; creation.com/dino-dna. Zpět k textu.
  3. Tyto molekulární stroje jsou neuvěřitelně malé, odtud tedy název nano-stroj. Zpět k textu.
  4. Batten, D., Původ života (Origin of life), creation.com/puvod-zivota, 26 November 2013. Zpět k textu.