Explore
Also Available in:

Čínský Camarasaurus?

Napsal
Přeložil Pavel Akrman (Kreacionismus.cz)

Foto: Seth JoelDino-wine-vessel-orange@1500w
Velká doba bronzová v Číně

Evolucionisté bez váhání říkají, že „vše, co víme o dinosaurech, jsme se naučili jen studiem fosilií“.1 Proč? Protože věří, že lidé a dinosauři spolu nikdy neexistovali. Dinosauři údajně vyhynuli před 66 miliony let a zůstaly po nich jen jejich pozůstatky – a lidé se údajně dostali na scénu až o desítky milionů let později. Jsou tu však ještě lidmi vytvořená zobrazení dinosaurů – kresby, řezby a podobně – známá ze všech kontinentů, kromě Antarktidy.

Sauropod?

Toto krásně ukazuje nádoba na víno z konce období východního Zhou (3. století př. Kristem) vykopaná v roce 1975 z hrobky v Sanmenxia v provincii Henan v Číně.2 Odlitek z bronzu se stále zachovanou velkou částí zlatého vykládání jasně svědčí o ohromujícím umění. Výrazně dinosauří čtyři zvířata, jedno na každé straně nádoby s vínem, jsou snadno rozpoznatelná jako sauropodní dinosauři. Mohou velmi dobře zobrazovat Camarasaura, vzhledem k jeho typicky zaoblené hlavě na konci dlouhého tenkého krku nahlížejícího přes okraj. Silné svalnaté nohy vycházejí z těla a do prostoru stočený ocas se nedotýká boků nádoby.

Skrytý význam?

Foto: Daderot/WikiMediaCamarasaurus-lentus-skull-cast@1500w
Lebka odlitku Camarasaura ukazující zaoblený tvar jejich hlavy

Nádoba na víno byla vyfotografována a v letech 1980–81 putovala po celé Americe spolu s řadou dalších čínských archeologických exponátů.3 V současné době je vystavena v muzeu provincie Henan v Číně. Je zajímavé, že nejstarší čínská kniha, zmiňující tuto nádobu na víno, popisuje tvar těchto zvířat jako „draci“.4 Jistě, protože předtím, než sir Richard Owen v roce 1841 vymyslel modernější slovo „dinosaurus“, bylo používáno k popisu všech zvířat podobných dinosaurům slovo „drak“. Jenže v knize napsané pro účely zmíněného amerického turné o čtyři roky později jsou tato zvířata popsána jako „kočkovité šelmy s dlouhým krkem“. Nicméně každému, kdo se na tato zvířata podívá bude jasné, která slova jsou přesnějším popisem.

Přesné vyobrazení

Jiné bronzové předměty, které byly vystavovány na stejném americkém turné, ukazovaly velmi zřetelně ostatní zvířata, jako je slon, býk, leopard, nosorožec, beran, tygr a ptáci – vše ve správných proporcích. Přesné detaily vykreslené v tak jasných vyobrazeních svědčí o tom, že jejich autor byl velmi dobře obeznámen s tím, jak tato zvířata vypadají. Stejně tak i osoba zodpovědná za zpracování nádoby na víno musela dobře vědět, jak vypadá sauropodní dinosaurus, aby mohla vytvořit tak dobrý odlitek.

Foto: WikiMedia | nps.gov/dino/learn/nature/camarasaurus-lentus.htmCamarasaurus-lentus-Carnegie@1500w
Nejúplnější známá kostra mladého sauropoda Camarasaurus lentus. Všimněte si typické „smrtelné pózy dinosaura“ s krkem – a v tomto případě i s ocasem – směřujícím dozadu. To lze nejlépe vysvětlit tím, že dinosauři byli v době své smrti ponořeni do vody (viz creation.com/water-death-throes). Obrázek nahoře byl editory časopisu Creation upraven, aby přesněji odpovídal původní fosilii.

I když se vyobrazení dinosaurů lidmi během staletí po Potopě lišila, toto je obzvláště jasný příklad – snad s výjimkou pevně stočeného ocasu, který však mohl být umělecky upraven kvůli úspoře místa. (Předpokládá se, že ocasy sauropodů byly vodorovně natažené.)

Biblická historie sedí

Tento čínský Camarasaurus je jen dalším v neustále se rozšiřující řadě dobrých důkazů o tom, že lidé až do relativně nedávné doby žili s různými dinosaury a zobrazovali je.5 To dokonale zapadá do biblické historie, ve které byli stvořeni lidé i dinosauři v šestý den Týdne stvoření. Dva páry každého druhu dinosaura se dostaly do Archy asi před 4 500 lety spolu s Noemovou rozšířenou rodinou a dalšími suchozemskými obratlovci. A v následujících tisíciletích po vyjití z Archy dinosauři vyhynuli, stejně jako i mnoho jiných zvířat.

Zveřejněno na domovské stránce: 6. listopadu 2019

Odkazy a poznámky

  1. Charig, A., A new look at the dinosaurs, British Museum, London, p. 25, 1983. Zpět k textu.
  2. A Selection of Ancient Chinese Bronzes, Wenwu Press, Peking, 1976. Zpět k textu.
  3. Fong, Wen, (Ed.) The Great Bronze Age of China, Metropolitan Museum of Art, p. 285, 1980. Zpět k textu.
  4. Odkaz. 2, str. 19. Zpět k textu.
  5. Další příklady naleznete zde: creation.com/brass-behemothcreation.com/videli-v-angkoru-opravdu-dinosaury, a v knize Nelson, V., Dire Dragons. Zpět k textu.