Explore
Also Available in:

Era de piatră - o fantezie a imaginației?

caveman_cartoon

de Robert Niemand
tradus de Emilia Comonița (Centrul De Studii Facerea Lumii)

Te-ai intrebat vreodată de unde a venit termenul "Epoca de piatră"? Pretutindeni se vorbește despre presupusul "fapt" că oamenii preistorici au folosit instrumente de piatră de peste două milioane de ani, înainte ca ei să învețe cum să găsească și să folosească metalul. Apoi au început să folosească bronzul, iar fierul a venit mai târziu.

Dar dovezile arheologice nu sunt la fel de limpezi cum ți-ai imagina.

Christian Thompson, omul care a inventat sistemul "celor trei epoci" - epoca de piatră, epoca bronzului și epoca fierului - era de fapt un colector de monede care a fost numit primul președinte al Muzeului Național Danez, în ciuda faptului că era în mare măsură neinstruit.

Treaba lui a fost să găsească un sistem de clasificare care să aducă o anumită ordine artefactelor umane amestecate (instrumente, arme, ornamente și așa mai departe) adunate în cadrul muzeului.

Succesorul său din cadrul muzeului, un arheolog pe nume J.J.A. Worsaae, a căutat să obțină dovezi ale acestei clasificari la siturile arheologice din Europa - începând cu săparea locurilor de înmormântare din Irlanda, unde a găsit o mulțime de unelte de piatră, alamă și fier.

Se spune că Worsaae a găsit aceste artefacte în cele trei straturi sugerate de predecesorul său,1 dar, de fapt, dacă-i verificați lucrarea, el a spus de fapt că nu poți stabili nimic din studierea uneltelor descoperite, pe care le-a săpat direct din muschiul care acoperea turba, pentru că într-o astfel de mlaștină, ustensilele de fier, bronz și piatră sunt toate amestecate împreună.

El a descoperit, de asemenea, morminte care conțin atât seturi de unelte din bronz, cât și din piatră sau fier. Deci, de ce a concluzionat că aceste înmormântări au avut loc într-o succesiune de trei ere? Deoarece locațiile cu obiecte de piatră conțineau efectiv corpuri, în timp ce siturile cu bronz aveau doar cenușă, ceea ce indică faptul că oamenii practicau incinerarea și astfel erau "în mod evident" mai avansați! Cu toate acestea, chiar și acest argument dubios este subminat de faptul că oamenii care aveau unelte de fier se pare că au revenit la obiceiul de îngropare a trupurilor.

Arheologii moderni recunosc acum că sistemul de datare Piatră-Bronz-Fier nu este foarte util în afara Europei.

Ei se întreabă dacă este valabil undeva. Se pare că este în mare parte doar un alt exemplu de dogmă despre "progresul uman" care a fost impusă în ciuda dovezilor.

Deși a existat o concordanță pentru inovarea tehnologica, toate elementele de bază au evoluat satisfacator cu mult înainte de potopul lui Noe, în zilele lui Tubalcain, "care a fost făurar de unelte de aramă şi de fier" (Facerea 4:22).

Referințe și note

  1. Worsaae, J.J.A., The Primeval Antiquities of Denmark, tradus de W.J. Thoms, Londra, John Henry Parker, 1849. Return to text.

Helpful Resources