Explore
Also Available in:

Od žabe do … žabe!

napisao Adrian Bates
preveo Zlatko Madzar

stock.xchngfrog

Zaboravite bajku o pretvorbi žabe u princa jer kod svake žabe događa se slična pretvorba u vlastitom životnom ciklusu. Od punoglavca nalik na ribu (koji ima škrge) ‘žaba beba’ brzo se preobražava u potpuno nov stil života! Usta se šire, rep nestaje, razvija se dugačak jezik za lov na muhe, nastaju nosnice, a ispupčene oči pomiču se oko glave. Na kraju, kada su razvijena pluća i narasle četiri noge, odrasli punoglavac skače pravo iz vode i živi na kopnu.

Ova nevjerojatna transformacija (metamorfoza) puno je više nego što izvanjski izgleda. Gotovo svaki organ i tjelesni sustav radikalno je promijenjen.1,2 Na primjer, živčani sustav mora biti potpuno prilagođen te izraditi nove ili reprogramirane modele za oči, uši, noge, jezik, itd. Isto vrijedi i za promjenu biokemije žabe. Hemoglobin u krvi se mijenja,3 kao i pigmenti u očima,4 uz niz drugih transformacija. Čak sustav zbrinjavanja otpada izmijenjen je tako da odgovara novom životnom stanju.5

Biolozi začuđeno odmahuju glavama zbog ogromne složenosti tog ‘ponovnog rođenja’. Žaba koja se sunča na lopoču iznenađujući je rezultat jednog punoglavca koji je doživio mnoštvo promjena, a sve se to događa u slijedu zapanjujućih kaskadi preciznog slijeda i reda. U stvari, ova koreografija ostavlja čin otvaranje olimpijskih igara u sjeni kada se usporedi to dvoje. Na primjer, život je očito težak za punoglavca kad izgubi rep prije nego nastanu noge. Isto vrijedi i za sve njegove unutarnje organe, kosti, živce, biokemiju, itd. Sve što ne ide u korak vjerojatno će izazvati zaustavljanje cijelog velikog procesa promjene s (iz punoglavčeve točke gledišta) katastrofalnim ishodom!

photolibrary.comfrogdevelopment

Visoko sofisticirano kodiranje računala

Fantastično složene informacije kodirane u DNK koje mijenjaju punoglavca u žabu jasno ukazuju na vrhunsku inteligenciju koja ih je dizajnirala. Takvo kodiranje ne može nastati prirodno te pokazuje namjerno dizajnirani krajnji rezultat.

Svaki korak treba onaj sljedeći

Godine istraživanja otkrile su višestruke slojeve procesa koji se mobiliziraju u svrhu dovršavanja ove ‘promjene u životu’.1 Na primjer, uklanjanje repa uključuje visoko programirani rad mikrologistike. Prvo, punoglavac koči proizvodnju mišićnih stanica repa. Zatim proizvodi niz vrlo specifičnih enzima koji otapaju stanice.

Nakon toga u pravom trenutku ove mini ‘ubojice’ dobivaju upute da se ubace u različite vrste stanica repa. Na kraju na scenu stupaju makrofagi te uklanjaju stanice repa u mikroskopskoj navali na hranu, rastavljaju i prikupljaju preostale strukture i hranjive tvari za ponovnu upotrebu kao građevinski materijal i energiju drugdje u tijelu (tj. rep se apsorbira u tijelu i nije jednostavno odbačen)

‘Promjena’ ne znači ‘evoluciju’

Koliko vrijedi onda početna tvrdnja da je ovdje riječ o ‘evoluciji na djelu’? Je li metamorfoza punoglavca u žabu jasan primjer evolucije?

Ništa ne može biti dalje od istine. Punoglavac može površno izgledati poput ribe, ali to je potpuna žaba od prvoga dana. Sve što je potrebno (sve genetske informacije, planovi i recepti) sadržani su već u glavnom kodu DNK koji je usađen u jezgri stanica punoglavca. Na ovoj visoko minijaturnoj razini otkrivamo ne samo potpuni plan izgradnje žabe, nego i potpuno funkcionalnu tvornicu sa svim strojevima i opremom za primjenu plana u stvarnost.

Ove ugrađene informacije ključna su razlika između bajkovite priče evolucionista (riba je evoluirala u vodozemca) i stvarnoga svijeta (punoglavac postaje žaba). Punoglavac od dana kada je izlegao opremljen je kompletnim setom planova kako se pretvoriti u žabu. Za razliku od toga, ribe imaju samo genetske planove za … ribe! Riba nema podatke u svojim genima kako bi se transformirala u vodozemca, a nema ni način dobivanja takvih informacija. U stvari, upitno je postoji li jedan jedini jasan primjer da se kroz bilo koji evolucionistički mehanizam dodaju planovi za izgradnju živih bića.

Dakle, metamorfoza punoglavca ne nudi nikakve dokaze za evoluciju, što je još jedan jasan dokaz o kreativnosti Stvoritelja.6

Reference i bilješke

  1. Shankland, M., Metamorphosis, sbs.utexas.edu, accessed October 2004; accessed 2007. Natrag na tekst.
  2. Gilbert, S.F., Metamorphosis: The Hormonal Reactivation of Development, ncbi.nlm.nig.gov, accessed January 2005. Natrag na tekst.
  3. Tadpole hemoglobin changes to adult hemoglobin which binds oxygen more slowly and releases it more rapidly. Ref. 2. Natrag na tekst.
  4. The major retinal photo pigment changes from porphyropsin to rhodopsin. Ref. 2. Natrag na tekst.
  5. Tadpoles (like most fish) excrete ammonia, whereas adult frogs change to a urea-based system that uses less water. Ref. 2. Natrag na tekst.
  6. Weston, P., Frogs—Jeremiah was not a bullfrog, Creation 22(2):28–32, 2000. Natrag na tekst.