Explore
Also Available in:

Izgubljeno u prijevodu

Informacije u genetskom kodu upućuju na inteligentan izvor

napisao
preveo Mladen Čirjak

Objavljeno: 6. svibnja 2010. (GMT+10)
Photo stock.xchngWhat good are instructions if no one is receiving them?
‘Kakva korist od uputa ako nema nikoga da ih primi??’

Pjesma grupe Kingston Trio “Desert Pete” dosegla je svoj Billboard vrhunac na poziciji (# 33) 1963. godine. Pjesma je opisivala putnika u pustinji koji nailazi na staru vodenu pumpu i limenku praška za pecivo s porukom u njoj. Pisac poruke objašnjava da je ispod pijeska zakopao staklenku punu vode, te ako putnik pumpu prajmira njenim sadržajem, moći će imati svu vodu koju poželi. Međutim, on upozorava;

“Ima je dovoljno samo za prajmiranje
zato je nemoj piti
Samo ju ulij i pumpaj kao lud,
prijatelju, utažit ćeš svoju žeđ … ”

Ova zabavna melodija govori o ljubavi prema bližnjemu na praktičan način (jedna osoba se potrudila ostaviti posudu s vodom), kao i o povjerenju u bližnjeg (čin vjere drugog čovjeka da su ostavljene upute točne i da se voda neće nepotrebno potrošiti).

Slanje i primanje

Ali što da putnik nije mogao pročitati poruku (bilo zato što je pripadao drugoj kulturi ili je jednostavno bio nepismen)? Od kakve bi to koristi bile informacije bez nekoga tko bi ih mogao razumjeti?

Očito, u svakom obliku komunikacije (bez obzira na to je li riječ o Braille-ovom pismu, Morse-ovom kodu, govornom jeziku itd.) prvo mora postojati odašiljač, a zatim prijemnik koji razumije određeni korišteni kod ili je komunikacija beskorisna, doslovno "izgubljena" u prijevodu. Da je putnik Desert Pete bio Kinez (i nije razumio engleski), možda bi umro!

Porijeklo koda

Ateistički evolucionisti predani su materijalističkom porijeklu života. U tom slučaju, ne bi trebalo postojati ništa nematerijalno u svemiru. Međutim, suvremena znanost pokazuje da je proučavanje biologije u velikoj mjeri proučavanje informacijske znanosti, jer sva živa bića sadrže ogromne količine informacija u obliku genetskog koda (DNK).

Tako predani evolucionisti moraju vjerovati (da bi se izvorište života dogodilo naturalistički) da je kodni sustav nastao slučajno, bez vanjske inteligencije. No, eksperimentalna znanost je pokazala da je to netočno. Informacija je nematerijalna; to je metafizički entitet, i uočeno je da ista dolazi samo iz inteligentnog izvora. Jednostavno je dati primjer.

Zamislite da uzimam kredu i pišem poruku na ploči; "Bok, zovem se Cal". Ako bih vas pitao: "Odakle je došla informacija?" biste li rekli "Iz krede"? Ako bih dlanom izbrisao poruku s ploče i pokazao kredu na ruci, da li biste rekli da u njoj ima bilo kakvih informacija? Ne.

Očigledno je da se informacija prenijela na materijal krede (zbog rasporeda), ali kreda nema svojstven sadržaj informacija. Informacije se mogu pratiti sve do uma (mene) koji sam formulirao poruku, a ne tvari (kalcijevog karbonata). Isto tako, DNK se sastoji od šećera, fosfata i baza, ali tvar od koje je izrađena ne sadrži informacije, sadrži je njen raspored.

Dakle, informacija je 1) metafizička (nije dio materije kojom se prenosi) i 2) uočena samo kada je stvorena inteligencijom. To je veliki izazov ateističkoj paradigmi, a mnogi ateistički evolucionisti odani svojoj vjeri svjesni su izazova i očajnički se trude riješiti ga.

“Kako bi zaustavili rastuće upade inteligentnog dizajna, imperativ je pružiti dokaz samostalnog prirodnog procesa o ne-trivijalnoj samoorganizaciji na rubu kaosa. Moramo dokazati na zdravim znanstvenim osnovama formalne sposobnosti prirodno nastale fizičko-dinamičke složenosti.”1

Jedan je znanstvenik identificirao ono što on naziva "nultom hipotezom" naturalizma,2 prikazanom dolje.

Možemo li opovrći neku od sljedećih nultih hipoteza?

Ni spontana kombinatorna složenost niti "Rub kaosa" ne mogu generirati:

 1. Matematičku logiku
 2. Algoritamsku optimizaciju
 3. Kibernetsko programiranje
 4. Računalno zaustavljanje
 5. Integrirane krugove
 6. Organizaciju (npr. homeostatski metabolizam daleko od ravnoteže)
 7. Sustave simbola materijala (npr. genetika)
 8. Bilo koji na-cilj-orijentiran sustav
 9. Jezik
 10. Formalnu funkciju bilo koje vrste
 11. Koristan rad

On priznaje da što smo iskreniji o trenutnim otkrićima unutar živih bića, to smo dalje od prirodnih objašnjenja;

“ … znanost ima obvezu biti iskrena u vezi onoga na što čitav dokazni materijal jasno upućuje. Ne možemo jednostavno nastaviti unedogled obilježavati obilje dokaza u prirodi "očigledno". Činjenica svrsishodnog programiranja u više nivoa postaje sve ''očiglednija'' sa svakim novim izdanjem gotovo svakog časopisa molekularne biologije.”3

Dakle, sve veća akumulacija vidljivih dokaza ide u pogrešnom smjeru! Sva živa bića funkcioniranju i reproduciraju se koristeći ogromne količine kodiranih informacija koje se pohranjuju, čitaju, prepisuju i prevode. Svi ti procesi glasno upućuju na namjerno, inteligentno sofisticirano programiranje (daleko naprednije od bilo koje tehnologije koju smo do sada osmislili), a ne slijepe, besmislene, naturalističke procese.

Osim činjenice da nitko nije uočio kodni sustav koji se spontano generira, čak je, smišljanje priče o tome kako materija može formulirati kod, i izvan dosega naše imaginacije. Dakle, daleko od uvjerenja prosječnog laika da su znanstvenici odgonetnuli porijeklo života, iskreni znanstvenici koji razumiju problem priznaju da uopće nisu.

“U isto vrijeme, proveli smo većinu prošlog stoljeća tvrdeći laičkoj zajednici da jesmo dokazali sadašnju biološku paradigmu. Nažalost, tek nekolicina u znanstvenoj zajednici je kritična prema toj indiskreciji. Čovjek bi pomislio da, ako su svi ti dokazi toliko obilni, bilo bi brzo i lako opovrći nultu hipotezu.”4

Ali problem je još teži nego što većina ljudi shvaća. Ne samo da predani materijalist mora vjerovati da je kodni sustav spontano generiran, on također mora vjerovati da je mehanizam za prevođenje specifičan za taj kod također morao "evoluirati" kroz prirodne uzroke! (Kodirana informacija u DNK živih bića korisna je samo kad se prevede i izrazi u specifičnim strukturama i funkcijama).

To je doista ideja od koje se vrti u glavi, jer ne samo da je sam proces prevođenja (u cijelom našem iskustvu) još jedna aktivnost koja se uvijek može pratiti do inteligentnog izvora,5 već koja je šansa (u beskonačnoj količini “prijevoda” koji su mogli nastati) da bi to bio onaj koji odgovara nastalom kodu?

To je poput poruke u pjesmi Desert Pete. Čak i ako bi se poruka mogla nekako sama napisati, kakva je on nje korist ako je nema tko razumjeti? Koja korist od uputa ako ih nitko ne prima? Vjera koja je potrebna da bi se vjerovalo da je kodni sustav nastao spontano je neosnovana, no koncept da je 'materija' proizvela 'um' sposoban razumjeti ju, nadilazi vjeru i ulazi u domenu fantazije.

Korak vjere

Vjera u Isusa Krista temelji se na povjerenju u Božju riječ. Biblija je vjerodostojna poruka koja nam je dana u prošlosti od osobe koja je predvidjela naše potrebe i brige i želi najbolje za nas. To nije, kao što kažu neki kritičari, izgubljena u prijevodu, već poruka koja je vjerno prenošena stotinama godina. Međutim, to nije slijepi skok, nego inteligentan korak naprijed na temelju dokaza i logike.

Vjera u ateističku evoluciju je slijepa vjera. To je vjerovanje koje se temelji na ne uočenim, ne dokazanim znanstvenim procesima, dok filozofski odbacuje nadu, svrhu, pravdu ili krajnji smisao života.

Istraživač se u ovom životu suočava s istim mogućnostima kao i putnik u pustinji. Živjeti život pun kratkotrajnog zadovoljstva (popiti vodu u posudi) ili uživati obilju (pouzdati se u neviđeni izvor). Rezultati nevjerovanja vode do konačne propasti, ali korak vjere vodi u vječni život.

Kao što Pete kaže;

“Morate prajmirati pumpu, morate imati vjere i vjerovati
Morate dati sebe jer ste dostojni primiti
Popijte svu vodu koju možete, operite lice, ohladite noge
Ostavite punu bocu za druge, ljubazno hvala, Desert Pete”

Preporučene bilješke

 1. Abel, D.L., The Capabilities of Chaos and Complexity, International Journal of Molecular Sciences 10:247–291, 9 January 2009 P-I-P-E doi:10.3390/ijms10010247 Natrag na tekst.
 2. <www.mdpi.com/search?s_authors=David Abel> Natrag na tekst.
 3. Same as 1 (italics in original). Natrag na tekst.
 4. Same as 1 Natrag na tekst.
 5. Iako računala nisu živa ona mogu prevesti informacije, taj proces može se dogoditi samo zbog toga što ga je inteligentni dizajner tako napisao. Natrag na tekst.