Explore
Also Available in:

Ιάφεθ, θυμήσου να κλείσεις τον υπολογιστή …

Wikipedia / GFDL Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένας αρχαίος μηχανικός αναλογικός υπολογιστής.
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένας αρχαίος μηχανικός αναλογικός υπολογιστής.

aπό τον Calvin Smith
μεταφρασμένο από τον Δημήτρη Τσακνάκη

Η σημερινή κοσμοθεωρία της εξέλιξης, η οποία διδάσκεται στα περισσότερα σχολικά συστήματα, προωθεί την πίστη σε μια ιστορία στην οποία το ανθρώπινο είδος έχει γίνει όλο και πιο έξυπνο καθώς ‘’εξελισσόμαστε‘’ με την πάροδο του χρόνου. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αντιληφθούν την ύπαρξη τεχνολογικά προηγμένων ανθρώπων χιλιάδες χρόνια πριν από εμάς.

Ιστορίες σαν τον Κατακλυσμό του Νώε θεωρούνται πλέον σαν μύθος από πολλούς, οι οποίοι απλά δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ένα ‘πρωτόγονος‘ άνθρωπος σαν τον Νώε θα μπορούσε να έχει κατασκευάσει ένα σκάφος σε μέγεθος ‘’υπερωκεάνιου‘’ σαν κι αυτό που περιγράφεται στην Γένεση 6.

Από καιρό σε καιρό, ένας προσεκτικός παρατηρητής μπορεί να εντοπίσει ειδήσεις οι οποίες στηρίζουν την άποψη της Βιβλικής δημιουργίας. (Αυτή η άποψη υποστηρίζει πως ο άνθρωπος δημιουργήθηκε πολύ έξυπνος και έχει εκφυλιστεί παρά εξελιχθεί από την εποχή εκείνη, εξαιτίας των επιπτώσεων της αμαρτίας και της Κατάρας που προήλθαν από την ανταρσία του ανθρώπου ενάντια στο Θεό).

Πρόσφατα οι ειδήσεις του CBC μετέδωσαν μια ιστορία1 για μια συσκευή που κατασκευάστηκε ανάμεσα στο 150-100 π. Χ η οποία ανακαλύφθηκε μέσα σ‘ ένα ναυάγιο, ανοικτά του ελληνικού νησιού των Αντικυθήρων. Ένα ενδιαφέρον σημείο της ιστορίας είναι ότι η συσκευή ήταν ‘’ενσωματωμένη στο βράχο‘’ και εξετάστηκε πρώτα με ακτίνες Χ για να διευκρινιστεί τι υπήρχε μέσα: μια σαφή παραδοχή ότι ο βράχος δεν χρειάζεται ‘’εκατομμύρια χρόνια‘’ για να γίνει, όπως συνήθως διδασκόμαστε.2

Το άρθρο περιγράφει τη συσκευή με ενθουσιώδεις όρους και σχόλια όπως: ‘…απλά εξαιρετικό…’ ,και, ‘Ο τρόπος που λειτουργεί ο μηχανισμός κάνει απλά το σαγόνι σου να πέφτει. Όποιος το έκανε αυτό, το έκανε πάρα πολύ καλά.’ Περιγράφοντας τη μηχανή σαν έναν αναλογικό υπολογιστή, δηλώνει ότι διαθέτει ένα διαφορικό μηχανισμό(παρόμοιο με αυτόν των σύγχρονων αυτοκινήτων) και ότι μπορούσε να υπολογίσει τις κινήσεις του Ήλιου, της Σελήνης και των εκλείψεων. Υπάρχει επίσης η υποψία ότι μπορούσε να ακολουθεί τις πλανητικές τροχιές. Η πολυπλοκότητα αυτής της συσκευής είναι συγκρίσιμη με αυτήν ενός ρολογιού του 18ου αιώνα.

Το σημαντικότερο σημείο της ανακάλυψης τοποθετείται καλά στα επόμενα αποσπάσματα του άρθρου:

Το μεγαλύτερο αίνιγμα για τους επιστήμονες είναι το πώς μια τόσο χρήσιμη συσκευή θα μπορούσε να έχει εξαφανιστεί τελείως από τα αρχαιολογικά ευρήματα, έτσι ώστε καμία καταγραφή κάτι τόσο πολύπλοκου να μην εμφανιστεί για τα επόμενα 1000 χρόνια.

Ο υπεύθυνος του Μουσείου Φυσικής του Λονδίνου Michael Wright σημειώνει: Βρίσκω το ίδιο εύκολο να πιστέψω ότι αυτή η τεχνολογία επέζησε χωρίς να καταγραφεί, όσο και το να πιστέψω ότι ξαναεφευρέθηκε σε μια τόσο παρόμοια μορφή.’

Αυτά τα αποσπάσματα τονίζουν ένα σημαντικό σημείο. Κάποια από την τεχνολογία που μάθαμε ότι προέρχεται από το 17ο αιώνα, μπορεί να υπήρχε και χιλιάδες χρόνια νωρίτερα, απλά όχι καταγεγραμμένη. Έτσι η νοημοσύνη για να φτιαχτούν τέτοιες συσκευές υπάρχει εδώ και πολύ καιρό.

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει γρήγορα τα τελευταία 100 χρόνια κυρίως χάρη στην καταγραφή και το διαμοιρασμό των ιδεών. Κάποιος μπορεί γρήγορα ‘να ανεβάσει ταχύτητα‘ και να οικοδομήσει επάνω στις ανακαλύψεις άλλων. Αλλά οποιοδήποτε πρόσωπο ή μικρή ομάδα που θα απομονωθεί θα μπορούσε γρήγορα να επανέλθει σε μια ‘πρωτόγονη‘3 κατάσταση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. (Πόσους ανθρώπους ξέρετε που θα μπορούσαν να χτίσουν ένα σπίτι από το μηδέν, ή έναν υπολογιστή ή κινητό;)

Συλλογιστείτε το μέγεθος της τεχνολογικής προόδου που έλαβε χώρα τα τελευταία 300 χρόνια. Ήμασταν ικανοί να αναπτύξουμε τον ηλεκτρισμό, τα αυτοκίνητα και τους υπολογιστές στη μορφή που τα έχουμε σήμερα μέσα σ‘ αυτό το χρονικό διάστημα. Η ανθρωπότητα θα μπορούσε να έχει επιτύχει μεγάλα πράγματα τα πρώτα 1656 χρόνια πριν από την ημέρα του Κατακλυσμού του Νώε. Φυσικά, χωρίς μια οργανωμένη δομή όπου οι ιδέες μπορούν να καταγραφούν και να μοιραστούν, η τεχνολογία δεν μπορεί να φτάσει πολύ μακριά. Η απουσία κυβέρνησης και αστυνομικής δύναμης που θα μπορούσε να τιμωρεί τους παραβάτες, θα ήταν ένας μεγάλος περιοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη της τεχνολογίας πριν τον Κατακλυσμό. Και πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ήταν ο Βιβλικός Χριστιανισμός και οι παραδοχές που έρεαν από αυτόν, που άνοιξαν την πόρτα για την άνθηση της επιστήμης και της τεχνολογίας στη δυτική Ευρώπη.4

Ο Αδάμ δημιουργήθηκε τέλειος, ικανός για λόγο (ονομάζοντας τα ζώα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα). Η Γένεση 4:21–22 καταγράφει επεξεργασία μετάλλων και μουσικών οργάνων, μέσα σε λίγο καιρό από τη μέρα της δημιουργίας. Τέτοιες εργασίες απαιτούν έναν υψηλό βαθμό νοημοσύνης και εφευρετικότητας, όπως και η κατασκευή της Κιβωτού από το Νώε.

Έτσι, ενώ δεν πρέπει να υπήρχαν λάπτοπ στην Κιβωτό, αυτή η νέα ανακάλυψη, γι‘ αυτούς που δεν έχουν το πέπλο της εξελικτικής σκέψης και ‘εκατομμύρια χρόνια‘ να θολώνουν τις σκέψεις τους, φανερώνει ότι οι αρχαίοι δεν ήταν σε καμιά περίπτωση πιο ‘πρωτόγονοι‘ ή λιγότερο έξυπνοι απ‘ ότι είμαστε εμείς σήμερα.

Σχετικά άρθρα

Πρόσθετη Μελέτη

Παραπομπές και σημειώσεις

  1. CBC News, Scientists unlock mystery of 2,000-year-old computer. Επιστροφή στο κείμενο.
  2. See Keys to Rapid Rock Formation, Creation 17(1):45, 1994. Also Walker, T., Rapid Rock, Creation 24(2):38–39, 2002. Επιστροφή στο κείμενο.
  3. Εδώ να σημειώσουμε ότι με τη λέξη ‘πρωτόγονος‘ δεν εννοούμε το γνωστό εξελικτικό στερεότυπο του ‘ανθρώπου των σπηλαίων της λίθινης εποχής‘. See (a) Cardno, S., The mystery of ancient man, Creation 20(2):10–14, 1998; (b) Niemand, R., The Stone ‘Age’—a figment of the imagination? Creation 27(4):13, 2005. Επιστροφή στο κείμενο.
  4. Ο Νώε θα πρέπει να είχε αρκετό καιρό για να συσσωρεύσει την τεχνογνωσία της εποχής του και να την πάρει μαζί του στο νέο κόσμο που θα βρισκότανε. Βλέποντας το υψηλό επίπεδο εφευρετικότητας των πολιτισμών που ξεπήδησαν αμέσως μετά τον Κατακλυσμό, όπως η Βαβυλώνα και η Αίγυπτος (ενώ άλλες ομάδες που διασκορπίστηκαν από τη Βαβέλ, απομονωμένοι από άλλους ανθρώπους που είχαν γνώση της μεταλλουργίας και της μηχανικής, αυτοσχεδίασαν με πέτρινα εργαλεία και αναζήτησαν προσωρινά καταφύγια σε σπηλιές), μας δίνει μια ιδέα για το ποια θα ήταν η τεχνολογία πριν τον Κατακλυσμό. Επιστροφή στο κείμενο.