Explore
Also Available in:
seeds

15 Pitanja Evolucionistima

Evolucija: naturalističko porijeklo života i njegove raznolikosti

(Opća teorija evolucije, kakvu priznaju poznati evolucionisti uključuje porijeklo života; vidi Porijeklo života.)

napisao
preveo Mladen Čirjak

  1. Kako je nastao život? Evolucionist, profesor Paul Davies priznaje, “Nitko ne zna kako se mješavina neživih kemijskih spojeva spontano organizirala u prvu živu stanicu.”1 Andrew Knoll, profesor biologije, na Harvard-u, je izjavio, “mi zapravo ne znamo kako je na ovom planetu nastao život”.2 Najmanjoj stanici potrebno je nekoliko stotina proteina. Čak i kada bi svaki atom u svemiru bio eksperiment sa prisutnim svim potrebnim aminokiselinama za svaku moguću molekularnu vibraciju u navodnoj evolucijskoj starosti svemira, ne bi nastao niti jedan funkcionalan protein prosječne veličine. Dakle, kako je život sa stotinama proteina nastao samo kemijski, bez inteligentnog dizajna?
    Vidi:

  2. Kako je nastala DNK? Kod je sofisticiran jezični sustav s riječima i slovima u kojem značenje riječi nije povezano s kemijskim svojstvima slova – baš kao što niti informacije na ovoj stranici nisu produkt kemijskih svojstava tinte (ili piksela ekrana). Koji još kodni sustav je postojao bez inteligentnog dizajna? Na koji način je DNK kodni sustav nastao bez da je stvoren?
    Vidi:

  3. Hvala “Cowboy Bob” Sorensen-u na ovoj ‘YouTube’ verziji brošure 15 pitanja.

  4. Kako su mutacije - koje se povezuju s greškama kopiranja (izmijenjenim slovima DNK, inverzijama kromosoma, itd.) – stvorile ogromne količine informacija sadržanih u DNK živih bića? Na koji način su takve greške stvorile 3 milijarde slova DNK informacija kako bi se mikrob preobrazio u mikrobiologa? Tu su informacije kako stvoriti protein, ali isto tako i za kontrolu njihove uporabe – slično kao što kuharica sadrži sastojke i upute na koji način i u kojem trenutku ih koristiti. Jedno bez drugoga je beskorisno. Vidi: Meta-information: An impossible conundrum for evolution. Mutacije su poznate po svojim razornim efektima, uključujući više od 1,000 bolesti u čovjeka, poput hemofilije. Rijetko da su korisne. No, na koji način izokretanje postojećih DNK informacija može storiti nove biološke pathway-e ili nano-strojeve s mnogim komponentama, da bi omogućile ‘od sluzi do tebe’evoluciju? Npr., na koji je način nastao rotacijski motor, sa 32 komponente, poput ATP sinteze (koji proizvodi energetsku valutu, ATP, svih živih bića), ili robot poput kinezina (‘poštara’koji dostavlja molekule unutar stanice)?
    Vidi:

  5. Zašto se prirodna selekcija, princip kojeg kreacionisti prepoznaju, podučava kao ‘evolucija’, kao da ona objašnjava porijeklo raznolikosti života? Prema definiciji ona je selektivan proces (koji odabire između već postojećih informacija), dakle nije proces koji stvara. Ona može objasniti postanak najprilagođenijih (zašto neki geni stvorenjima u određenoj okolini pružaju prednost), ali ne i pojavu najprilagođenijih (kako su geni i stvorenja uopće nastali). Smrt jedinki koje nisu prilagođene nekom okolišu i preživljavanje onih koji jesu ne objašnjava porijeklo osobina koje čine organizam prilagođenim okolišu. Npr., na koji način malene back-and-forth varijacije kljunova zeba objašnjavaju porijeklo kljunova zeba? Na koji način prirodna selekcija objašnjava ‘od sluzi do tebe’ evoluciju?
    Vidi:

  6. iStockphotoA vase of flowers: the vase clearly shows design; surely the flowers do much more so
    Svi u staklenoj vazi prepoznaju dizajn, no evolucionisti odbijaju vjerovati da je cvijeće u vazi moralo biti dizajnirano. Problem nije u tome da ono nema odlike dizajna, već u tome da ih ima previše.
  7. Na koji su način nastali biokemijski pathway-i, koji uključuju zajednički rad više enzima u nizu? Svaki pathway i nano-stroj zahtijeva višestruke proteinske/enzimske komponente kako bi funkcionirali. Na koji su način sretne slučajnosti stvorile makar i jednu od tih komponenti, a da ne govorimo o 10 ili 20 ili 30 istovremeno, često u neophodno programiranoj sekvenci. Evolucijski biolog Franklin Harold je napisao, “mi se moramo složiti s time da u ovom trenutku ne postoje detaljni darvinistički iskazi o evoluciji biokemijskih ili staničnih sustava, tek razne spekulacije pune želja.”3
    Vidi:

  8. Živi organizmi izgledaju kao da su dizajnirani, stoga kako evolucionisti znaju ta nisu dizajnirani? Richard Dawkins je napisao “biologija je proučavanje složenih stvari koje izgledaju kao da su dizajnirane sa svrhom.”4 Francis Crick, jedan od otkrivača strukture DNK, je napisao, “Biolozi konstantno moraju držati na umu da ono u što gledaju nije dizajnirano, već da je evoluiralo.”5 problem za evolucioniste je taj da živi organizmi pokazuju previše dizajna. Tko negoduje kada arheolog kaže da grnčarija upućuje na ljudski dizajn? A ipak kada netko pripisuje dizajn u živih organizama nekom dizajneru, to nije prihvatljivo. Zašto bi znanost trebala biti ograničena na naturalističke uzroke, a ne na logične uzroke?
    Vidi:

  9. Kako je nastao višestanični život? Na koji su se način stanice prilagođene za individualno preživljavanje ‘naučile’ surađivati i specijalizirati se (uključujući i proces programirane smrti stanice) kako bi se stvorile kompleksne biljke i životinje?

    Vidi:

  10. Na koji je način nastalo spolno razmnožavanje? Aseksualna reprodukcija pruža dva puta veći reproduktivan uspjeh (‘fitness’) za iste resurse u odnosu na spolnu reprodukciju, kako je stoga potonje uopće moglo steći dovoljnu prednost da bi bilo selektirano? Kako su fizika i kemija same istodobno izumile potrebne komplementarne organe (neinteligentni procesi ne mogu planirati buduću koordinaciju muških i ženskih organa).
    Vidi:

  11. Photo by Joachim SchevenHorseshoe crabs
    Rak bodljaš je jedan od tisuća organizama koji danas žive a koji pokazuju malo promjene u odnosu na svoje ‘pradavne’ fosile. U navodnih ‘200 milijuna’ godina tijekom kojih je rak bodljaš ostao nepromijenjen (nema evolucije), navodno su evoluirali doslovno svi reptili, dinosauri, ptice, sisavci i biljke koje cvjetaju.
  12. Zašto nedostaju (očekivani) bezbrojni milijuni tranzicijskih fosila? Darwin je uočio problem koji ostaje i danas. Evolucijska obiteljska stabla u udžbenicima temelje se na mašti, a ne na fosilnim dokazima. Slavni paleontolog (i evolucionist) s Harvard-a, Stephen Jay Gould, je zapisao, “Ekstremna rijetkost prijelaznih oblika među fosilnim ostatcima ostaje zanatska tajna paleontologije”.6 I drugi evolucionisti, eksperti za fosile također priznaju taj problem.
    Vidi:

  13. Kako ‘živi fosili’ ostaju neizmjenjeni tijekom navodnih stotina milijuna godina, ako je evolucija pretvorila crve u ljude u tom istom vremenskom okviru? Profesor Gould je napisao, “održavanje stabilnosti unutar vrsta mora se smatrati velikim evolucijskim problemom.”7

    Vidi:

  14. Kako je slijepa kemija stvorila um/inteligenciju, smisao, altruizam i moral? Ako je sve evoluiralo, a mi smo izmislili Boga, prema evolucijskom učenju, kakva je svrha ili smisao ljudskog života? Trebaju li studenti za satovima znanosti učiti nihilizam (život je besmislen)?
  15. Vidi:

  16. Zašto se tolerira evolucijsko ‘eto-tako’ pričanje priča? Evolucionisti često koriste fleksibilne priče kako bi ‘objasnili’ opažanja kontradiktorna teoriji evolucije. Član NAS (USA) dr. Philip Skell je napisao, “Darvinistička objašnjenja takvih stvari su često previše fleksibilna: Prirodna selekcija čini ljude agresivnima i usredotočenima na same sebe – osim kada ih čini altruističnima i miroljubivima. Ili, prirodna selekcija stvara muškarce snažnog spolnog nagona koji spremno šire svoje sjeme – osim kada preferira muškarce koji su vjerni zaštitnici i skrbnici. Kada je objašnjenje toliko fleksibilno tada može objasniti svaki oblik ponašanja, teško ga je eksperimentalno testirati, a još manje upotrijebiti kao katalizator za znanstveno otkrivanje. ”8
    Vidi:

  17. Gdje su znanstvena otkrića do kojih se došlo zbog evolucijom? Dr Marc Kirschner, predsjedatelj Department of Systems Biology, Harvard Medical School, je izjavio: “Ustvari, tijekom zadnjih 100 godina, gotova sva biologija je napredovala neovisno o evoluciji, osim same evolucijske biologije. Molekularna biologija, biokemija, fiziologija uopće nisu u obzir uzele evoluciju.”9 Dr Skell je napisao, “Naše znanje o tome na koji način ti organizmi zaista funkcioniraju, a ne nagađanja o tome kako su oni možda nastali milijunima godina u prošlosti, je ono što je esencijalno doktorima, veterinarima, farmerima….”10 Evolucija zapravo ometa medicinska otkrića.11 Iz kojeg razloga onda škole i sveučilišta podučavaju evoluciju tako dogmatično, kradući vrijeme eksperimentalnoj biologiji koja je čovječanstvu tako važna?
  18. Vidi:

  19. Znanost uključuje eksperimentiranje kako bi se shvatilo na koji način stvari funkcioniraju; kako se ponašaju. Zašto se evolucija, teorija o povijesti, podučava kao da je isto što i operativna znanost? Nije moguće vršiti eksperimente, niti čak promatrati događaje, u prošlosti. Kada je upitan da li je evolucija uočena, Richard Dawkins je rekao, “Evolucija je uočena. Samo što nije uočena dok se odvija.”12
    Vidi:

  20. Zašto se u osnovi religiozna ideja, sustav dogmatskog vjerovanja koji ne uspijeva objasniti dokaze, podučava na satovima znanosti? Karl Popper, slavni filozof znanosti, je rekao “Darvinizam nije znanstvena teorija koju je moguće ispitati, već metafizički [religijski] istraživački program…”13 Michael Ruse, filozof evolucijske znanosti je priznao “Evolucija je religija. To je istina o evoluciji na njenom začetku, a istina je još i danas.”14 Ako “nije dozvoljeno podučavati religiju na satovima znanosti”, zašto se podučava evolucija?
    Vidi:

Preporučene bilješke

  1. Davies, Paul, Australian Centre for Astrobiology, Sydney, New Scientist 179(2403):32, 2003. Natrag na tekst.
  2. Knoll, Andrew H., PBS Nova interview, How Did Life Begin? July 1, 2004. Natrag na tekst.
  3. Harold, Franklin M. (Prof. Emeritus Biochemistry, Colorado State University) The way of the cell: molecules, organisms and the order of life, Oxford University Press, New York, 2001, p. 205. Natrag na tekst.
  4. Dawkins, R., The Blind Watchmaker, W.W. Norton & Company, New York, p. 1, 1986. Natrag na tekst.
  5. Crick, F., What mad pursuit: a Personal View of Scientific Discovery, Sloan Foundation Science, London, 1988, p. 138. Natrag na tekst.
  6. Gould, Stephen Jay, Evolution’s erratic pace, Natural History 86(5):14, May 1977. Natrag na tekst.
  7. Gould, S.J. and Eldredge, N., Punctuated equilibrium comes of age. Nature 366:223–224, 1993. Natrag na tekst.
  8. Skell, P.S., Why Do We Invoke Darwin? Evolutionary theory contributes little to experimental biology, The Scientist 19(16):10, 2005. Natrag na tekst.
  9. As quoted in the Boston Globe, 23 October 2005. Natrag na tekst.
  10. Skell, P.S., The Dangers Of Overselling Evolution; Focusing on Darwin and his theory doesn’t further scientific progress, Forbes magazine, 23 Feb 2009; http://www.forbes.com/2009/02/23/evolution-creation-debate-biology-opinions-contributors_darwin.html. Natrag na tekst.
  11. E.g. Krehbel, M., Railroad wants monkey off its back, Creation 16(4):20–22, 1994; creation.com/monkey_back. Natrag na tekst.
  12. pbs.org/moyers/journal/archives/dawkins_now.html, 3 December 2004, accessed 4 May 2022. Natrag na tekst.
  13. Popper, K., Unended Quest, Fontana, Collins, Glasgow, p. 151, 1976. Natrag na tekst.
  14. Ruse, M., How evolution became a religion: creationists correct? National Post, pp. B1,B3,B7 May 13, 2000. Natrag na tekst.

Helpful Resources