Explore
Also Available in:

În șase zile

Science and origins

Jeremy L. Walter

Jerry R. Bergman

John K.G. Kramer

Paul Giem

Henry Zuill

Jonathan D. Sarfati

Ariel A. Roth

Keith H. Wanser

Timothy G. Standish

John R. Rankin

Bob Hosken

James S. Allan

George T. Javor

Dwain L. Ford

Angela Meyer

Stephen Grocott

Andrew McIntosh

John P. Marcus

Nancy M. Darrall

John M. Cimbala

Edward A. Boudreaux

E. Theo Agard

Ker C. Thomson

John R. Baumgardner

Arthur Jones

Religion and origins

George F. Howe

A.J. Monty White

D.B. Gower

Walter J. Veith

Danny R. Faulkner

Edmond W. Holroyd

Robert H. Eckel

Jack Cuozzo

Andrew Snelling

Stephen Taylor

John Morris

Elaine Kennedy

Colin W. Mitchell

Stanley A. Mumma

Evan Jamieson

Larry Vardiman

Geoff Downes

Wayne Frair

Sid Cole

Don B. DeYoung

George S. Hawke

Kurt P. Wise

J.H. John Peet

Werner Gitt

Don Batten

In Six Days

În șase zile

De ce 50 de oameni de știință alegsă creadă în creație.

Editat de Dr. John Ashton
tradus de Cristian Monea (Centrul De Studii Facerea Lumii)

Dr. Stanley A. Mumma, arhitect

Dr. Mumma este profesor de arhitectură la Universitatea de Stat din Pennsylvania. Deține o licență în inginerie mecanică de la Universitatea din Cincinnati și un masterat și doctorat în inginerie mecanică de la Universitatea din Illinois. Dr. Mumma, care este, de asemenea, director al Laboratorului de Sisteme Termomecanice pentru Clădiri de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, este specializat în optimizarea componentelor mecanice pentru construcții, aplicațiile energiei solare și alternative, respectiv cercetarea noilor tehnologii mecanice.


Cum am ajuns eu, inginer mecanic, cu aproape 30 de ani de experiență didactică și de cercetare în industrie și universitate, la concluzia că lumea și tot ce se vede a fost creatde 24 de ore? Domeniile mele academice de cercetare sunt legate de utilizarea energiei în clădiri și controlul calității aerului în interior. Cercetarea, care nu este dedicată studiului originilor, se bazează pe principiile fundamentale, observabile și de încredere ale științelor termice. Prin urmare, cele ce urmează nu vor lega activitățile mele de cercetare de concluziile mele cu privire la origini. Eu fac ca mintea unui inginer de cercetare să țină cont de lucrurile pe care le citesc și le observ în jurul meu. Inginerii au adesea nevoie de încredere în acuratețea literală a relatării din Facere, în timp ce oamenii educați în multe alte discipline sunt destul de mulțumiți să o considere drept alegorie.

Consider că modelul literal al creației în cele șase zile de 24 de ore este fundamental pentru viziunea mea asupra lumii. Cu toate acestea, nu am avut dintotdeauna această opinie. În 1978, în calitate de profesor titular, am început o călătorie prin Biblie, dedicând 15-20 de minute pe zi pentru studiu, înainte de micul dejun. Călătoria a fost întreprinsă astfel încât eu, o „persoană educată”, să știu conținutul cele mai bine vândute cărți din toate timpurile. Studiul meu a fost completat de o serie de resurse suplimentare, dintre care cea mai semnificativă a fost cartea lui Henry Morris Many Infallible Proofs.1 Am găsit această carte, scrisă de un coleg profesor universitar de inginerie, ca fiind de încredere, științifică și bine susținută cu referințe. Înainte de călătoria de un an prin Biblie, nici originile, nici Creatorul nu păreau deloc relevante pentru mine. Ulterior, am ajuns să înțeleg multe despre mine și despre condiția umană. Am aflat că nicio descoperire arheologică nu contrazicea nicio parte din conținutul istoric al Bibliei, ci mai degrabă îl autentifică. Deși nu era o carte de știință, Biblia vorbea cu exactitate despre multe fenomene științifice sau procese din domeniile hidrologiei, geologiei, astronomiei, meteorologiei, biologiei și fizicii. Cu toate acestea, încă aveam îndoieli cu privire la încrederea în cartea Facerea. Prin urmare, mi-a fost necesar să explorez în detaliu cele două viziuni ale originilor: evoluția și creația biblică, inclusiv un Potop global. Deoarece nu existau martori oculari umani care să consemneze începutul, o dovadă istorică legală era imposibilă. În plus, procedurile științifice actuale de laborator nu au putut fi utilizate pentru a autentifica începutul vreunui model. Așadar, am rămas cu o singură alternativă: întreprinderea unui studiu pentru a determina cât de bine se potrivesc la fiecare model artefactele care pot fi observate astăzi. Printre dovezile convingătoare pe care le-am găsit, ce demonstrează că modelul de evoluție eșuează și că modelul creației pământului/modelul Potopului global se potrivește, se numără:

 • cometele se dezintegrează prea repede;
 • sedimente insuficiente pe fundul mării;
 • sodiu insuficient în mare;
 • câmpul magnetic al Pământului scade prea repede;
 • multe straturi sunt îndoite prea strâns;
 • gresia injectată scurtează „vârstele” geologice;
 • radioactivitatea fosilă scurtează „vârstele” geologice la câțiva ani;
 • heliu în locuri greșite;
 • schelete insuficiente din Epoca de Piatră;
 • Big Bang-ul nu reușește să ofere o explicație de unde provin toate informațiile din jurul nostru și din noi;
 • timpul necesar lunii pentru a se retrage de la pământ până la poziția actuală și lipsa unui strat semnificativ de praf și resturi de meteorit pe lună după 4 600 000 000 de ani. [Notă a Ed. CMI: vedeți de ce argumentul „prafului lunar” nu mai este valabil la Arguments we think creationists should NOT use: Moondust.]

Concluzia mea este că Biblia este adevărată și de încredere, inclusiv descrierea originilor sale în cartea Facerea. Încrederea în modelul literal de creație în cele șase zile de 24 de ore este importantă pentru mine, deoarece nicio persoană a cărei minte funcționează similar cu a mea nu ar accepta nicio Biblie dacă prima parte ar fi greșită. Cred că fără Biblie nu se pot găsi răspunsuri adevărate și de încredere la cele mai critice întrebări ale vieții.

Referințe și note

 1. Henry M. Morris, Many Infallible Proofs, Master Books, Inc., Green Forest, AR, 1974. Înapoi la text.

Alte lecturi